Östersjötorsken kommer inte att återhämta sig

Östersjötorsken kommer inte att återhämta sig. Massiva utsläpp av av gödningsmedel, oillräckligt renat avlopp, miljögifter och annat har resulterat i att Östersjön drabbats av omfattande syrebrist. Det har i sin tur lett till förlust av lekområden för torsk.

Klimatförändringar har därefter lett till att Östersjön blivit en dålig miljö för en kallvattensart som torsken satm förändrat vattenutbyte med Västerhavet. Sämre inflöde av syrerikt vatten från Västerhavet har ytterligare förvärrat syrebristen. Det varmare vattnet har skapat en ogynnsam miljö för torsken.

Sälbeståndet i Östersjön har ökat kraftigt i storlek. Resultatet är att sälarna sprider parasiter som försvagar torsken och minskar möjligheterna för torsken att överleva och växa sig stor. Ihop med klimatförändringarna och övergödningen har det visat sig vara katastrofalt för torsken. Fisket av torsk i Östersjön har därför stoppats sen flera år tillbaka och många fiskare förlorade därmed sin försörjning.

Det stoppade fisket har inte medfört någon som helst förbättring för torsken i Östersjön.

Klimatförsämringarna kommer att leda till ännu varmare vatten i Östersjön. Den stora sälstammen ser till att den torsk som ändå finns inte är frisk och övergödningen garanterar at de inte heller har någar lekplatser. Så svaret på den fråga som Tidningen Syre ställer om det är möjligt för torsken att återhämta sig är ganska säkert nej. Torsken i Östersjön har förmodligen inga som helst möjligheter att komma tillbaks.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.