Klimatförändringarna är det stora hotet mot havet

Klimatförändringar är det stora hotet mot världshaven menar Europeiska miljöbyrån (European Environment Agency) i en kortrapport. De listar i rapporten de tre stora problemen för haven i världen och konstaterar att de hav som har störst problem med dessa förändringar är Östersjön, Kattegatt, Skagerak, Nordsjön och Adriatiska havet.

De tre stora problemen för haven är:
  • Försurning
  • Uppvärmning
  • Syrebrist

Den huvudsakliga anledningen till att haven blir surare, varmare och får allt mindre syre är utsläppen av växthusgaser. dvs klimatförändringar. Östersjön har redan sen tidigare problem med övergödning på grund av för stora utsläpp av gödningsämnen som fosfater och kväve samt syreförbrukande substanser av olik slag. Klimatförändringarna förvärrar läget.

De olika utsläppen har också inneburit att Östersjön fått stora områden med syrefria bottnar. Syrebristen förvärras nu av det allt varmare vattnet då varmare vatten innehåller mindre syre. Och Östersjön värms upp snabbare än många andra hav så problemen är och blir större där.

En tredje effekt av det allt varmare vattnet är att det blir försurat. Detta blir också ett större problem i Östersjön än på andra håll då Östersjön av samma anledning som gör att syrebristen ökar mer där. Nämligen att Östersjön värms upp snabbare än andra hav.

Konsekvenser för fisken

Förändringarna har stora effekter på fiskbestånden. Vissa fiskbestånd, exempelvis torsken i Östersjön, har mykcet små förutsättningar att klara sig. Förmodligen missgynnas också laxen vilket leder till mindre bestånd.

Andra fiskbestånd kommer att bestå av allt mindre individer (varmare vatten innebär en mindre individstorlek). Exempelvis gäller det sillen. Eventuellt är det också att det varmare vattnet gynnar en del fiskarter som spigg och skarpsill. På sikt kan det också innebära nya fiskarter i Östersjön som exempelvis ansjovis. Kanske till och med sardiner.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!