Exceptionellt varmt i Östersjön

Exceptionellt varmt i Östersjön. På sina ställen i Östersjön är vattentemperaturerna flera grader över vad som kan anses vara normalt. I Finska viken har har havstemperaturen i september varit fyra till fem grader över det normala. Även i Bottenhavet är temperaturerna långt över det normala. Orsaken är förstås klimatförändringarna men även extrema väderförhållanden under 2023 och 2024 där väderfenomenet El Niño spelat en viss roll.

Östersjöns relativt grunda vatten är extremt känsligt för klimatförändringar. Det värms därför upp snabbare än andra hav. De varmare temperaturerna påverkar det marina ekosystemet. Redan konstaterade förändringar är att vårlekande sill misslyckas med leken vilket lett till att fisket av den vårlekande västliga sillen (Rügensillen/WBSS)  i södra Östersjön stoppats helt. På grund av det är sillfisket också stoppat i Kattegatt och Skagerak även om det där finns mycket sill (och makrill). Det kan vi se på de stora mängderna tonfisk samt närvaron av knölvalar och späckhuggare som ju äter sill och makrill.

En annan konsekvens är att torskbeståndet har krympt avsevärt och fisket av torsk i Östersjön är bland annat på grund av det stoppat. Andra orsaker till det dåliga torskbeståndet är övergödning med syrebrist som en följd och sälspridda parasiter. Då torsken är en kallvattenart är det inte heller troligt att den kommer att kunna komma tillbaka så att den går att fiska igen.

Framtiden

Samtidigt menar SLU att vissa vår- och sommarlkenade arter som abborre, karpfiskar och gädda kan dra nytta av ökande temperaturer. Detta medan höstlekande arter som laxfiskar kan missgynnas. Så här långt har dock höstlekande sill gynnats av de höjda vattentemperaturerna så det kan vara olika för olika sorters fisk. Och laxens krympande bestånde de senaste två åren kan mycket väl bero på klimatförändringarna.

Så länge inget görs åt klimatförändringarna kommer det att vara exceptionellt varmt i Östersjön. Det kommer att förändra ekosystemet.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.