Rysk kaviar, löjrom, sillrom, stenbitsrom, forellrom, torskrom …

Idag är det främst torskrom i form av kaviar på tub som vi äter i Sverige. När jag var ung åt vi åt också mycket torskrom på burk. Den stektes i smör och serverades ihop med potatis och grönsaker. Jag misstänker att det finns att köpa än idag men idag är torskrommen både i kaviartuberna och och sannolikt också i burkarna utblandat med sejrom.

De flesta känner också till lyxprodukterna störrom (rysk kaviar) och löjrom. Störrom kommer från fisken stör som det finns planer på att odla i Sverige och löjrom kommer från den lilla laxfisken siklöja som främst fiskas i Bottenviken (Kalix löjrom) och Vänern (Vänerlöjrom) men även i andra insjöar som bl.a. Mälaren där det förr fiskades stora mängder. att någon i verkligheten skulle stöta på störrom är osannolikt då priserna är astronomiska (upp till 100 000 kr per kilo, men mer normalt kring 10 000 kr per kilo). Även löjrom har ett högt pris (kring 1000-2000 kr kilot) men är nog något som många stött på. Billigare löjrom är i allmänhet importerad från USA och Kanada.

Kalix löjrom

Dessutom känner många till stenbitsrom som kommer från en fiskart som heter sjurygg och forellrom som är rom från laxfiskar som bl.a. lax, sik,  regnbåge med mera. Stenbitsrom är normalt beigevit till ljuslila men färgas antingen svart (för att likna störrom) eller röd (för att likna löjrom). Forellrom är rödare än löjrom och med större romkorn. I allmänhet också billigare. Forellrom säljs också som laxrom, sikrom, regnbågsrom etc.

Forellrom

All fiskrom är dock ätlig och i handeln förekommer även rom fån mullefiskar, karprom, islandsrom, sillrom. Det sistnämnda har blivit allt vanligare men är i stort sett alltid importerad. Men sillrom bör kunna vara en produkt som kan göra småskaligt sill- eller strömmingsfiske mer lönsamt. Vanan att producera rom finns ju bland siklöjefiskarna i Norrland och den kunskapen bör ju kunna användas även vid produktion av sillrom. Sillrom färgas i allmänhet också svart eller röd på samma sätt som stenbitsrom.

Islandsrom är rom från den lilla norsfisken lodda. Den förekommer i princip inte längre då inget större fiske av lodda längre existerar. I Spanien säljs sillrom som avruga och dessutom säljs mullerom liksom rom från blåfenad tonfisk och gulfenad tonfisk i flera länder runt Medelhavet som bottarga (avgotaraxo i Grekland). I Grekland används karprom och mullerom som kallas tarama. Japanska karasumi och koreanska eoran är också mullerom. Även i Florida produceras mullerom som där också kallas bottarga.

I Japan förekommer alla former av rom som nämnts ovan samt pollockrom, flygfiskromsjöborrerom och räkrom i sushi. Även i koreaanska maträtter är rom av alla de slag vanligt.

Det förekommer också romliknande produkter som tillverkas av tång (tångcaviar) liksom rom från olika sorters musslor och från sniglar med mera.

Fiskrom är mycket nyttig mat.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!