Bland Norges 100 rikaste finns flera fiskeriredare

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke

I Norge är fiskeriföretag ofta familjeägda. Men ganska ofta är bara enstaka familjemedlemmar engagerade i fisket eller så handlar det om rena kapitalinvesteringar från storkapitalister. En av de rika storkapitalisterna inom fisket har dock varit fiskare en gång i tiden. Det gäller exempelvis Kjell-Inge Røkke som enligt tidningen Kapital är Norges 8:e rikaste person (länkar till fjolårets lista) med en förmögenhet på 14,2 miljarder NOK. Røkke äger bland annat Havfisk ASA, Aker Biomarine, Ocean Harvest och Norway Seafoods, Ännu rikare är John Fredriksen som bland annat äger fiskodlingsföretaget Marine Harvest men dock inget fiskeriföretag. Hans förmögenhet uppges vara 102 miljarder NOK. Huvuddelen av deras förmögenhet har dock inte sitt ursprung i fiskerirelaterad verskmahet även om Røkke tjänat stora pengar bland annat genom att ha grundat American Seafoods tillsammans med Helge Arvid Møgster.

De två nämnda tillhör alltså Norges 10 rikaste personer och har uppmärksammats av fiskerisajten Undercurrent News i likhet med Gustav Witzøe på 20:e plats på listan över de rikaste med en förmögenhet på 6,8 miljarder NOK. Witzøe kontrollerar fiskodlingsföretaget Salmar ASA och hälften av fiskeriföretaget Pelagia AS. Den andra hälften kontrolleras av familjen Møgster som också äger Austevoll Seafood, Br. Birkeland och flera andra fiskeriföretag. Med en förmögenhet på 2,2 miljarder återfinns Helge Arvid Møgster, tidigare kompanjon med ovannämnde Kjell Inge Røkke, på plats 76 på listan över de rikaste i Norge (obs förra årets lista). Även Møgster uppmärksammas i Undercurrent News.

Vidare nämns Per Grieg och Frode Teigen i Undercurrent News en förmögenhet på 2,2 miljarder vardera vilket placerar dem på plats 91 och 92. Grieg äger bland annat Grieg Seafood, men äger inget fiskeriföretag och Frode Teigen äger investmentbolaget Kontrari AS med intressen i flera fiskeriföretag och fiskindustriföretag.

Men fiskerisajten missar flera andra rika fiskeriredare och fiskare i Norge. På plats 98 återfinns exempelvis Borgny Eidesvik med en förmögenhet på 1,8 miljarder, ägare av Bømmelfjord AS med intressen i flera av familjen Eidesviks företag. På 400-listans plats 131 återfinns Lars Eidesvik med 1,5 miljarder NOK, ägare av Evik AS med intressen i flera Eidesvikföretag. Lars Eidesvik tillhör alltså inte Norges 100 rikaste. Det gör däremot Stig Rune Remøy som är huvudägare i Olympic-koncernen. Hans förmögenhet uppges vara 2, 4 miljarder NOK och han återfinns på plats 70.

I Norge finns alltså en lång rad fiskarfamiljer och fiskeriredare bland de allra rikaste personerna och familjerna. I Danmark finns det bara två fiskare bland de 100 rikaste och i Sverige ingen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!