Brexit kan göra årets tobissäsong till det vanliga

Det danska fisket kommer att påverkas kraftigt om Storbritannien lämnar EU. Danska fiskare riskerar att avskurna från brittiska vatten. 33 procent av Danmarks den totala fångster togs i brittiska vatten, som 2015 tog fiskarna 3,4 miljarder kronor, skriver tidningen Børsen. Detta innebär att Brexit kan få allvarliga konsekvenser för många danska yrkesfiskare.

Idag är EU-ländernas vatten gemensamma för alla medlemsstater och deras båtar kan fiska, men om Storbitannien lämnar EU kan den brittiska fiskeriministern upphäva andra länders fiskares tillgång till brittiska vatten. Och om västra Danmark klipps, kommer det att märkas av fiskarna. Bland dem René Schmidt från Thyborøn som fångar ungefär 80 procent av sin fisk i brittiska vatten:

– Det tobisfiskeri, vi laver, er i britisk farvand. Det ville være en katastrofe, hvis de lukkede det for os, siger René Schmidt til Børsen.

Han bliver bakket op af formanden for Hanstholm Fiskeriforening, Jan Hansen.

– Hvis briterne efter et nej giver flere fisk til deres egne fiskere, bliver det noget værre noget, siger Jan Hansen.

Schmidt är en av de danska yrkesfiskare som satsat helt ensidigt på industrifiske av tobis och skarpsill utan att själv äga några större fiskerättigheter (kvoter). Något som gett problem i år och som förstås ger stora problem om Storbritannien faktiskt lämnar EU. Tobiskvoterna har i år varit så låga att inget egentligt fiske ägt rum och med Brexit kan det eventuellt bli normaltillståndet då danska fiskare utestängs från det viktigaste fiskeområdet för tobis, Dogger bank.

Även hästmakrill (taggmakrill), blåvitling, havgalt (trynfisk) och makrill fiskas till stor del i brittiska vatten. så även de fiskare som inte satsat lika ensidigt kan drabbas. Brexit har förstås inte bara betydelse för danska fiskare, utan också för svenska fiskare som ju har stora fiskerättigheter i Danmark. Svenskarna har dock främst satsat på att skaffa fiskerättigheter för sill och skarpsill vilket sannolikt innebär att de inte är riktigt lika känsliga för brittiskt utträde som många andra fiskeriföretag i Danmark.  De svenska fiskerättigheterna i Nordsjön är dock förhållandevis små så de fiskeriföretag som bara har fiskerättigheter i och huvudsakligen bedriver fiske med utgångspunkt från Sverige får inga större problem.

Risken är dessutom stor att ett brittiskt utträde ur EU skapar kaos inom fiskeförvaltningen. Redan är det ett visst kaos då Färöarna, Island och Grönland inte bryr sig om internationella avtal utan har under flera år bestämt sina makrillkvoter och till viss del även sillkvoter utan nån som helst hänsyn till avtal eller förhandlingar. Detta har pelagiska brittiska fiskare kraftigt kritiserat och de anser att de förlorat fiskerättigheter (kvoter) genom detta. De anser också att de förlorat fiskerättigheter till Danmark. De stora brittiska pelagiska fiskarna kan dock inte helt tas på allvar. De flesta av dem var nämligen inblandade i en av de största skandalerna med olagligt fiske som ägt rum i Europa.

Folkomröstningen i Storbritannien äger rum den 23 juni.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!