Veckans båt – S 144 Themis

Att skriva om Themis är lite speciellt. När jag föddes bodde mina föräldrar i en sommarstuga längst norrut på den bebyggda delen av Rörö, Apelvik. En sommarstuga som ägdes av släktingar till min mamma var ättlingar fortfarande bor i Apelvik. Efter min födelse flyttade vi till en hyreslägenhet i den byggnad på Rörö som går under namnet Cafét. Vid den tidpunkten låg där ett café i bottenvåningen på huset som drevs av Elsa Bryngelsson. Vi bodde högst upp men senare flyttade vi ner till den lokal som varit café efter att detta lagts ner.

Mamma umgicks med Kerstin Olofsson (född Edvardsson), Vendela Sjögren och Marianne Hansson (född Lundgren). De var gifta med Bror-Helmer Olofsson, Knut Sjögren och Stig Hansson. Stig och Marianne Hansson kommer jag inte ihåg från är jag var liten, jag antar att de flyttade från Rörö. De andra kommer jag ihåg. Enligt mamma hade de alla en bostad i cafét under en period men vad jag kommer ihåg är att Kerstin och Bror-Helmer Olofsson bodde ovanför Edvard och Karin Edvardsson i huset som ligger precis i kurvan nära cafét på vägen till skolan. Bror-Helmer Olofsson och Kerstin flyttade senare till det hus är Bror-Helmer Olofsson bor än idag. Knut och Vendela Sjögren bodde i ett hus som på den tiden var grannhus till Edvardssons och som fortfarande finns kvar.

Min pappa var sjöman även om han prövade på fiske med GG 515 Althea tillsammans med Edvard Edvardsson och dennes svärsöner Bert-Arnold Olofsson och Bror-Helmer Olofsson. Knut Sjögren var anställd ombord på GG 144 Themis och så vitt jag vet aldrig delägare. Mina barndomsvänner som jag alltid lekte med som barn var Peter Olofsson, son till Bror-Helmer och Kerstin Olofsson, samt Kent Sjögren, son till Knut och Vendela Sjögren. Medan Olofsson bytte båt ofta och att de båtarna dessutom hade olika blev de inte lika viktiga för mig som Themis.

På Themis arbetade Knut Sjögren. Knut var den som ofta gjorde saker med oss tre pojkar, ibland bara med Kent och mig. Han lärde oss lunta, blåsa ägg, ro, vricka och annat nyttigt. Den fiskebåt jag därför oftast kom att vara ombord på var GG 144 Themis och därför betyder Themis mer för mig än någon annan fiskebåt. Det var liksom ”min” fiskebåt när jag var liten. Kent Sjögren fick senare arbete på GG 144 Themis. Varken Peter Olofsson eller jag blev fiskare även om Nils Linnman förutsätter att vi ska bli det i en film om Rörö som gick på TV år 1960.

Totalt har det funnits 8 båtar med namnet Themis på Rörö. Samtliga har huvudsakligen ägts av familjen Ryberg. Den nuvarande båten är den åttonde. Den byggdes 1986 i Marstal i Danmark för Vagn Holm Fiskeriselskab A/S I Esbjerg. Båten fick numret och namnet E 596 Mette Holm, var 43 meter lång och på 711 bruttoton med en MAK-diesel på 2 174 hk. 2008 såldes båten till Gustus AB i Fiskebäck Sverige och fick namnet GG 912 Sunnanö med hemmahamn i Fiskebäck. Gustus AB ägdes delvis av Feskarbröderna AB.

E 596 Mette Holm

E 596 Mette Holm 2005. Bild: Esbjergs Museum

2010 köpte Anders Ryberg 3/4 av båten och Björn Ryberg 1/4 från Gustus AB. Hemmahamn blev nu Rörö och båten bytte namn till GG 144 Themis. I mars 2011 sålde Anders och Björn Ryberg båten till Themis Fiskeri AB som de äger och i april sålde detta bolag båten vidare till Themis Fiskeri A/S, ett danskt dotterbolag till det svenska företaget. Themis registrerades i Skagen och fick namnet S 144 Themis. Sommaren 2014 installerades en ny motor i Themis. Idag är båten på 735 bruttoton,en längd på 48 meter och har en ABC-motor på 1 766 kW. Themsi är medlem i Danmarks Pelagiske PO.

GG 912 Sunnanö

GG 912 Sunnanö. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

GG 144 Themis

GG 144 Themis. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Sen juni 2015 ägs S 144 Themis till 70% av Themis Fiskeri A/S medan SH Fiskeri ApS, EA Fiskeri ApS och AR Fiskeri ApS äger 10% var. Ägare av Themis Fiskeri A/S är Anders Ryberg, Björn Ryberg och Karl Urban Stanley Lorentsson. De äger också svenska Themis Fiskeri AB. Företaget Rylo AB är sannolikt moderbolag till såväl Themis Fiskeri AB som Themis Fiskeri A/S. Det totala antalet anställda i Rylo (Themis)-koncernen är 13 personer. Rylo AB är därmed utan tvekan Sveriges nästa största fiskeriföretag efter ett annat Rörö-företag, Astrid Fiske AB.

Ägare av SH Fiskeri ApS är Sebastian Hansson, EA Fiskeri ApS ägs av Erik Abrahamsson och slutligen ägs AR Fiskeri APS av André Ryberg. Alla nämnda personer utom möjligtvis Erik Abrahamsson bor på Rörö.

I Danmark är en ny Themis beställd på Karstensens.

S 144 Themis

S 144 Themis

Idag bor min mamma i början på samma väg på Rörö som Anders Ryberg och hans svärson Lorentsson bor på. På den lilla vägen bor nästan bara fiskare då även Stefan Larsson och Roger Larsson som har GG 840 Svanen bor där. I samma hyreshus som min mamma bor i återfinns också Ronnie Bryngelsson, son till Elsa Bryngelsson som även hon bodde i huset tills hon för ett tag sen gick bort. Inte långt därifrån bor Kent Sjögren som dock inte arbetar på Themis sen många år tillbaks. Björn Ryberg bor på Smekullsvägen (som det heter idag) där vi också bodde en period när jag var liten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!