Yrkesfiskarnas historia

Jag stötte på en intressant sajt som kort och gott heter Arbetarlitteratur. Inte intressant i samband med fiske kanske. Men. På sajten stötte jag dock på ett litet blogginlägg med titeln Yrkesfiskarnas historia. Nån yrkesfiskarhistoria värd namnet fanns det dock inte i artikeln oh inte heller i det Youtube-inlägg som tillhör artikeln. Bägge två var gjorda av en ung man vid namn Mattias Torstensson. Istället handlade artikeln och Youtube-inlägget om Mark Kurlanskys bok Torsk. (och nej, torsken är inte ens i närheten av att bli utrotad och torskkrigen hade inget med överfiske av torsk att göra).

Torsk är en intressant bok men den saknar helt relevans för de svenska yrkesfiskarnas historia och det gör också den andra boken som nämns i artikeln, Ålevangeliet. och som behandlas i ett annat inlägg på den aktuella sajten.

Men det finns en stor mängd böcker om yrkesfisket och dess historia i Sverige inklusive yrkesfiskarnas liv. Vi har dels faktaböcker som Hasslöfs Svenska västkustfiskarna. Studier i en yrkesgrupps näringsliv och sociala kultur från 1949. Själva standardverket och obligatorisk läsning för den som vill veta nånting om yrkesfiskets historia i Sverige. Men det finns faktiskt många böcker. Årlig statistik från Fiskeriverket exempelvis liksom Öckerö Hembygdsförenings böcker. Där finns enorma mängder matnyttigheter om yrkesfiskets och yrkesfiskarnas historia

Men i det här inlägget ska jag fokusera på den typen av böcker som Ålevangeliet och Torsk. Då har vi den allmänt hatade Tyst hav av Isabella Lövin, Fiskehistorier av Henning Røed, Morten A Strøksnes Havsboken, Åberg & Edvardssons Dom hade inget val, Alexandersson & Nyréns bok Soten, Lars Edvard Larssons Prosten och sillen, Bo Antonssons Ålesundsolyckan 1868, Fiskare av Bertil Quirin, Gunnar D. Hanssons diktsamlingar Olunn, Lunnebok och Idegransöarna, Larsson, Olehäll, Klasson och Åquists bok Jakten på havets silver, Einar Karasons Stormfåglar och Rolf Erikssons 500 år av sillfiske.

Antalet böcker är nästan oändligt, men det finns mer. Vi har exempelvis samtliga utgåvor av Träbiten, tidskriften Länspumpen, tidningen Yrkesfiskarens alla årgångar, tidskriften Båtologen med mera.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!