Fiskarna vid fjordarna – P/R RI 344 Mikkel Louise

På Jyllands västkust finns det två lite större laguner med bräckt vatten, Nissum fjord och Ringkøbing fjord. Vid deras slussförsedda förbindelse med Nordsjön ligger det var sitt fiskeläge, Thorsminde respektive Hvide Sande. Tidigare har båda fjordarna haft ett omfattande fiske av ål och skrubba men Thorsminde och Hvide Sande är fiskelägen där fisket framförallt äger rum i Nordsjön. Fiske av plattfisk är det viktigaste fisket i bägge fiskelägena och det sker i stor utsträckning med garn och snurrevad.

Ägare av P/R RI 344 Mikkel Louise är Thomas Stræde Pedersen (40%) och Torben Johansen (60%). Båten som företaget äger är RI 344 Mikkel Louise på 365 bruttoton med hemmahamn i Hvide Sande. Det är en relativt nybyggd trålare (2019) från Vestværftet i Hvide Sande. i filmen nedan är det dock en tidigare båt som förekommer då den är från 2017. Några ekonomiska uppgifter för företaget finns inte då såna inte redovisas för partrederier men antalet anställda är 5 personer (tidigare har det varit fler, 6-8 stycken). Torben Johansen är även ägare av kvotbåten RI 343 Tina Kilde medan Thomas Stræde Pedersen är ägare av kvotbåten L 343 Pipsen.

Andel av fiskerättigheterna för P/R RI 344 Mikkel Louise, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 2,4%
 • Torsk Skagerak, 1,8%
 • Torsk Kattegatt, 0,1%
 • Torsk v. Östersjön, 0,2%
 • Torsk ö. Östersjön, 0,2%
 • Sej, 0,5%
 • Kuller Nordsjön, 2,2% (Kolja)
 • Kulmule, 1.0% (Kummel)
 • Havtaske, 3,4% (Marulk)
 • Tunga Skag/Katt, 0,2%
 • Tunga Nordsjön, 2,2%
 • Rödspätta Nord, 4,9%
 • Rödspätta Skag, 0,1%
 • Rödspätta Øster, 0,1%
 • Piggvar och slätvar, 1,9%
 • Jomfruhummer Nord, 1,3% (Kräfta)
 • Jomfruhummer norsk zon, 2,8%

Total FKA-andel, 1,5%

P/R RI 344 Mikkel Louise är också en av de större delägarna i Hvide Sande Puljefiskeri ApS. En annan stor delägare i Hvide Sande Puljefiskeri A/S är P/R RI 468 Juli-Ane vars huvudägare är Verner Møller Jensen. Andra  är Kurt Adsersen, Thomas Christian Sørensen, Leon Buhl Nielsen, Poul Johnsen Høj och Lars Tarp Jensen. I styrelsen sitter Jens Frich, Torben Johansen, Jan Westeraa Mathiasen, Poul Johnsen Høj, Lars Tarp Jensen, Verner Møller Jensen och Arnth Bærentzen.

Hvide Sande Puljefiskeri ApS gjorde en förlust på 1,6 miljoner DKK år 2019. De bokförda tillgångarna var totalt 59 miljoner DKK varav i stor sett allt i fiskerättigheter. Företaget äger kvotbåtarna RI 515 Michelle, RI 516 Bip och RI 517 Skalle.

Andel av fiskerättigheterna för Hvide Sande Puljefiskeri ApS, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 5,4%
 • Torsk Skagerak, 1,8%
 • Torsk Kattegatt, 0,3%
 • Torsk v. Östersjön, 1,1%
 • Torsk ö. Östersjön, 0,8%
 • Sej, 0,4%
 • Kuller Nordsjön, 0,3% (Kolja)
 • Kuller Skag/Katt, 0,1%
 • Kulmule, 3,7% (Kummel)
 • Havtaske, 0,9% (Marulk)
 • Tunga Skag/Katt, 0,8%
 • Tunga Nordsjön, 9,2%
 • Rödspätta Nord, 5,7%
 • Rödspätta Skag, 0,6%
 • Rödspätta Katt, 0,2%
 • Rödspätta Øster, 0,4%
 • Piggvar och slätvar, 4,9%
 • Jomfruhummer Nord, 0,7% (Kräfta)

Total FKA-andel, 2,1%

Torben Johansen är styrelseledamot i Hvide Sande Puljefiskeri ApS, A/S Hvide Sande Fiskernes Framtid och Indkøbsforeningen Avance Amba. Thomas Stræde Pedersen har inga styrelseuppdrag.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!