Hästräketrålarna – L 248 Maja Lyng

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

Ägare av bomtrålaren L 248 Maja Lyng på 83 bruttoton är Maja Lyng ApS som i sin tur ägs av Bo Secher Kristensen via B.S.K. Holding ApS. Hemmahamn är Thyborøn.

Antalet anställda i Maja Lyng ApS är 3 stycken. 2019 gjorde företaget en förlust på över 100 000 DKK och hade bokförda tillgångar på totalt 6 miljoner DKK, nästan allt i fiskebåtar. Räkfiskelicensen och de små FKA-fiskerättigheter företaget  har för plattfisk är inte upptagna i bokföringen och bokslutet för 2019.

Bo Secher Kristensen har inga styrelseuppdrag vid sidan av de egna bolagen.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!