Landbaserade fiskodlingar – tilapia

Landbaserade fiskodlingar i Sverige (RAS-anläggningar) är små och odlar främst regnbåge. En annan art som odlas i RAS-anläggningar i Sverige är niltilapia (Oreochromis niloticus). Den odlas i flera varianter och det finns producenter som registrerat egna varumärken.

Tilapia är internationellt bland de vanligaste fiskarna i fiskodlingar och då är det framförallt niltilapia som odlas men även blå tilapia (Oreochromis aureus), hybrider mellan niltilapia och blå tilapia samt moçambiquetilapia (Oreochromis mossambicus). Niltilapia kan bli upp till 60 cm lång i det vilda.

Tilapia kan födas upp på alger och behöver inget foder med fiskmjöl som en ingrediens. Värdet av den odlade tilapian i världen är lika stort som värdet av odlad lax. Viktmässigt är det världens näst mest odlade fisk efter karp. Skillnaderna är dock stora, tilapia står för 10% medan karpfiskar står för 50%. Laxfiskar står för cirka 7%. Huvuddelen av odlingen sker i öppna dammar i tropiska länder då tilapia kräver ganska varmt vatten, helst över 17 grader. Odling av tilapia har förekommit i Egypten sen faraonernas tid.

Odling av tilapia i världen. Grafik: Epipelagic  Licens: CC BY-SA 3.0. Baserad på datat från FAO/FishStat database

RAS-odlingar

I Sverige odlas tilapia i RAS-odlingar av företaget Gårdsfisk (Scandinavian Aquasystems AB) och Jönköpings Odlingar AB men tidigare har det även odlats i Landskrona av Ekofisk (Boliden Bergsøe AB). Ödevata Gårdshotell odlar också tilapia i ett akvaponisystem. Det finns också flera projekt som syftar till odling av tilapia i akvaponisystem. Om de fortfarande odlar tilapia i Gamlestaden  i Göteborg (Stadsjord) är däremot lite oklart. Hemsidan har inte uppdaterats på 3 år och det finns ett tekniskt fel på den.

Gårdsfisk använder sig av kontraktsodlare och har registrerat två egna varumärken för tilapia, rödstrimma och svart rödstrimma. Tilapia säljs i allmänhet som filéer och tillagas på samma sätt som abborre. Men en del säljs också till sushirestauranger.

Tilapia

Odlingsföretag

Scandinavian Aquasystems AB ägs i huvudsak av Mikael Olenmark Dessalles och Johan Ljungquist med 65% aktierna. Resten av aktierna ägs av Almi (12,8 %), LRF (6,9 %), LMK Industri (6,9 %) och Niclas Palmstierna (5 %). Det bolag som heter Gårdsfisk AB och har Mikael Olenmark Dessalles och Johan Ljungquist som ägare har ingen verksamhet. Niclas Palmstierna äger också Mark o Pool Grön Invest AB som är moderbolag till Maltesholms Fisk AB som är kontraktsodlare för Gårdsfisk.

Jönköpings Odlingar AB ägs av Stefan Lundvall (VD), Torbjörn Martinsson (vice VD), Björn Gustafsson, Göran Martinsson och Monir Ahmed Khan. Ägare av Ödevata Gårdshotell är Malin och Magnus Axelsson.

I andra nordiska länder verkar det inte finnas någon odling av tilapia.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!