Norra skärgården – Västerland AB

Göteborgs norra skärgård eller som det också är, Öckerö kommun, är det område eller den kommun i Sverige där fisket har förhållandevis störst betydelse. Det är tillsammans med havsorienterad verkstadsindustri (varv och tillverkning av fartygsutrustning) Öckerö kommuns största näringar även om många fler pendlar till Göteborg och arbetar där.

I Öckerö kommun finns den enda plats, ort, ö, i Sverige som är beroende av fisket för invånarnas försörjning. Det är ön Rörö som härbärgerar Sveriges två största fiskeriföretag, Astrid-koncernen och Rylo-koncernen (Themis) plus två stora fiskeriföretag till, Svanen Fiskeri AB och Rossö Fiskeri AB.

Även på Fotö är fisket den viktigaste näringen med de pelagiska fiskeriföretagen Stella Nova Fiskeri och Västfjord Fiskeri AB samt räkfiskeföretagen Fiskeri AB Ingun och Titania Fiskeri AB. På Hönö finns Jonas Klinganders stora fiskeriföretag liksom Västerland AB och Westerö-koncernen, på Öckerö finns Nicklason Fiskeri AB, DE Fiske AB och Fiskeri AB Signora. Även Björkö har några större fiskeriföretag som Hagberg Fiske AB, Glittfors Fiskeri AB och Wijkland Fiske AB.

Västerland AB ägs av Caspana Fiskeri AB men ägdes tidigare bröderna Kjell Sörensson och Håkan Sörensson. I styrelsen sitter Kjell Sörensson, Inga-Lena Sörensson (fru till Kjell Sörensson) och Ingemar Börjesson. Antalet anställda är 4 personer. Bröderna Sörensson är kusiner till ägarna av Ö-varvet på Öckerö.

67% av Henning Fiskeri Hönö AB (tidigare Silvervåg Fiske AB) ägs av Västerland AB med Leif Christian Henning som ägare av resterande 33%. I styrelsen för Henning Fiskeri Hönö AB sitter Kjell Sörensson och Christian Henning med Ingemar Börjesson som suppleant.

Caspana Fiskeri AB ägs av allt att döma av Kjell Sörensson och Ingemar Börjesson då de är de enda som sitter i styrelsen, den sistnämnde som suppleant. Kanske är Kjell Sörensson ensam ägare. Han äger också Kjell Sörensson Fiskeri AB vara styrelse består av honom själv med Ingemar Börjesson som suppleant.

Christian Henning äger också Norfish AB. Styrelsens enda ledamot är han själv och hans fru Lena Maria Henning är suppleant. Ingemar Börjesson äger för sin del Zingo AB där han är ensam styrelseledamot med sonen Ludvig Börjesson som suppleant.

GG 181 Västerland på Hönö är en räktrålare på 228 bruttoton som ägs av Västerland AB. Detta bolag är också ägare av kvotbåten SD 478 Odderö på 43 bruttoton med hemmahamn i Grebbestad. Företaget har årliga fiskemöjligheter för fisk, räka och kräfta.

De flesta år står GG 181 Västerland för huvuddelen av de svenska landningarna av rödspätta, ibland så mycket som 50%. Detta beror på att GG 181 Västerland är den enda svenska båt som är specialutrustad för fiske med snurrevad (skotsk snurrevad, fly-shooting) vilket är ett redskap som är speciellt anpassat för fiske av plattfisk. Huvuddelen av båtens fiske bedrivs dock med bottentrål.

GG 181 Västerland

Under det senaste verksamhetsåret som slutade 2020-08-31 omsatte Västerland AB nästan 9 miljoner SEK och gjorde en marginell vinst. Bokförda tillgångar var 25,5 miljoner SEK varav 22 miljoner i fiskebåtar och nästan 900 000 i fiskemöjligheter.

Kjell Sörensson och Ingemar Börjesson har enbart styrelseuppdrag i de egna bolagen medan Christian Henning också är styrelseledamot i Västkustfisk SVC AB och Hönö Klåva Fiskehamn ek.för.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Norra skärgården – Västerland AB”

Kommentarer är stängda.