Intressant i GP om Rörö

GP hade igår en artikel om var barnfamiljerna bosätter sig i Göteborgsområdet. Öckerö kommun hade lägst andel barnfamiljer. Något som inte är så underligt. Det tar lång tid att pendla till Göteborg från Öckerö eftersom det är nödvändigt att åka färja. Det är svårt att klara av det för en barnfamilj. Antalet jobb på öarna är begränsat. Speciellt för de med högre utbildning. Dessutom är husen extremt dyra ut i kustbandet. Få barnfamiljer har dåd med detta.

Konsekvensen blir att husen köps av rika människor som ska ha dem som sommarhus eller gamla människor som sålt en bostadsrätt eller hus i Göteborg och flyttat till öarna när de blivit pensionärer.

Rörö hamn 2014.

Barnfamiljer

Men GP har hittat några barnfamiljer som bosatt sig på Rörö. En av dem har de intervjuat, Kristian Johansson och hans fru Marie Johansson:

När familjen Johansson 2009 flyttade in i villan med utsikt över Rörös hamn var de pionjärer. Nu kallar de skämtsamt kvarteret för ”Rörös barntätaste gata” – här bor tre familjer med barn i förskoleålder. På förskolan går åtta barn, varav dottern Ebba är en av dem.

– Det är en fin miljö för våra barn att växa upp i och jag är så glad att barnen får gå på en liten skola, och inte en skola med många hundra elever. Det kan säkert vara bra det med, men vi har åsikten att det känns tryggt, säger Marie Johansson.

Kristian fyller i:

– Rörö är en ö, både historiskt och även nu, där det finns många aktiva föreningar: vi har idrottsförening med en idrottshall, volleyboll, padel och tennis. Det finns många aktiviteter på ön. Hamnföreningen är stor och mycket viktig för att hålla liv i butiken och hamnen, som är en stor del av att ön lever året runt, säger han.

Det är gulligt och sött. Nära till släkt och familj om en som Kristian Johansson är född på ön. Det är speciellt. Bara en sak som att Rörö har förskola, skola, sporthall, fotbollsplan, ett litet bibliotek, en kooperativ livsmedelsaffär som också driver gästhamnen och bensinmacken (för båtar). Dessutom finns det tre hyreshus. Men även där bor idag mest gamla och sommargäster. Jag växte delvis upp i ett av de husen och idag bor min mamma i ett annat.

Yrkesfisket

Men GP undviker att nämna det som verkligen gör det möjligt att leva som ung familj på Rörö. Det finns arbete på ön. Främst för män men vanliga kvinnojobb inom skola, vård, omsorg och handel finns på Öckerö och Hönö. Dit går det lätt att pendla från Rörö. Att det finns arbete beror på att Rörö idag är Sveriges näst största fiskeläge tonnagemässigt och sysselsättningsmässigt. I fiskeriföretagen finns idag lika många anställda som när jag var liten. Då var alla från Rörö, idag är många från andra platser och öar.

I GP framgår det att det finns fler barnfamiljer på Rörö än Kristian och Marie Johanssons familj. Faktum är att de flesta (kanske alla) småbarnsfamiljer på Rörö är yrkesfiskare och de flesta är också delägare i stora fiskeriföretag.

Den intervjuade Kristian Johansson är delägare i Sveriges största fiskeriföretag Astrid Fiskeri AB och Niklas Lundgren som nämns i GP-artikeln är delägare i Rossö Fiskeri AB. Vidare Björn Ryberg och Urban Lorentsson som är delägare i ett annat av Sveriges största fiskeriföretag som heter Themis Fiskeri (moderbolaget heter Rylo AB).

Alla de nämnda är dessutom söner eller svärsöner till yrkesfiskare på Rörö. Utan yrkesfisket tror jag att få barnfamiljer valt att leva där. Det hade då inte heller funnits nån förskola, skola, sporthall och kanske inte heller nån affär. Utan varit mer som på grannöarna Hyppeln och Knippla som inte har nåt fiske kvar.

En grupp boende på Rörö med en del yrkesfiskare i spetsen (däribland Kristian Johansson) har dessutom planer på att bygga en radhusliknande fastighet med lägenheter för unga barnfamiljer att hyra.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!