Romaner om yrkesfiske och fiskare

Om yrkesfiske och fiske finns en stor mängd faktaböcker. En del har blivit mycket uppmärksammade som exempelvis Tyst hav av Isabella Lövin och Torsk (Cod på engelska) av Mark Kurlansky. Men hur står det till när det gäller romaner om yrkesfiske och yrkesfiskare. Såna böcker är inte lika kända men det finns en hel del. I alla fall i den engelskspråkiga världen. I allmänhet handlar de om livet i fiskesamhällen och inte sällan är det kriminalhistorier.

Klassiker

Men den mesta kända romanen om en yrkesfiskare är helt säkert The Old Man and the Sea (1952) av Ernest Hemingway. På svenska har den titeln Den gamle och havet. Men det finns andra. Vi har exempelvis Captains Courageous (1897) av Rudyard Kipling. Båda de nämnda böckerna har filmats flera gånger. Herman Melvilles bok Moby Dick (1851) är kanske ännu mer känd än Hemingways bok men den handlar om valjakt och inte om fiske så den är diskvalificerad från min genomgång.

The Old Man and the Sea har adapterats av Todd Strasser och blivit science-fiction-romanen The Beast of Cretacea (2015) som dock fortfarande handlar om havsmiljö. På samma sätt har Captains Courageous gjorts till scinece-fiction av Charles Sheffield i romanenThe Billion Dollar Boy (1997)

Nyare romaner

Andra romaner om yrkesfiskare är Highliners (1979), Breakers (2000), Raiders (2004) och Warriors (2013) av William B. McCloskey om yrkesfiskare i Alaska. Den senast skrivna boken utspelar sig först i tid. Innan de andra tre.

En annan bok om Alaskas yrkesfiskare är The Alaskan Laundry från 2016 som är skriven av Brendan Jones. Lucy the Giant från 2003 med Sherri L. Smith som författare är ytterligare en roman som utspelar sig bland Alaskas krabbfiskare.

Deckare och thrillers

En deckare som handlar om en stora ryska fabrikstrålare är Polar Star (1990) av Martin Cruz Smith. Pot Luck (2016) som är skriven av Nick Fisher är en thriller som utspelar sig bland krabbfiskare på den engelska sydkusten.

North of Boston (2014) av Elisabeth Elo är också en deckare där en fiskebåt spelar huvudrollen. The Lobster Kings (2014) av Alexi Zentner är en roman om en familj av hummerfiskare på en liten ö. Boken har inslag av en deckare eller thriller.

En deckare som utspelar sig i ett galiciskt fiskeläge i Spanien är La playa de los ahogados (2009) som heter Death on a Galician Shore (2011) på engelska av Domingo Villar. Den handlar alltså inte om yrkesfiskare utan utspelar sig bara i en miljö med koppling till yrkesfiske. Han har skrivit ytterligare 2 böcker som utspelar sig i samma miljö. Boken Played to Death (2014) av BV Lawson i en kustort i Virginia.

Vi har förstås också Rosen på Tistelön (1842) av Emilie Flygare-Carlén. En kombinerade deckare och kärleksroman i fiskelägesmiljö. Boken finns att läsa online. Även andra av hennes böcker utspelar sig i och bland Bohusläns fiskelägen och fiskare.

Yrkesfiskare som författare

Den brittiske journalisten och författaren samt tidigare yrkesfiskaren Quentin Bates har för sin del skrivit en serie på hittills 7 deckare om den isländska polisen Gunnhildur (Gunna) Gísladóttir. De utspelar sig i fiskemiljö och bland fiskare. Böckerna är Frozen Assets (2010), Cold Comfort (2012), Winterlude (2013), Chilled to the Bone (2013), Cold Steal (2014), Summerchill (2015), Thin Ice (2016), Cold Breath (2018) och Cold Malice (2020). Bates driver också onlinetidningen Hook and Net Magazine om yrkesfiske.

Linda Greenlaw som dessutom är eller har varit yrkesfiskare har skrivit en hel serie deckare, Jane Bunker-serien, som utspelar sig i ett fiskeläge. Det är böcker som Slipknot (2007), Fisherman’s Bend (2008), Shiver Hitch (2017) och Bimini Twist (2018).

Hennes bok All Fishermen Are Liars: True Tales from the Dry Dock Bar (2205) kan nog också räkans som skönlitteratur. Det kanske den inte är men det verkar vara en bok full av rövarhistorier från vad som kanske är verkligheten. Hon har dessutom skrivit fler böcker om verkligheten på ett sätt som gör dem lika spännande att läsa som romaner. Dessutom flera kokböcker.

Dessutom var Linda Greenlaw inblandad i den verkliga händelse som spelfilmen The Perfect Storm bygger på:

Greenlaw was the captain of the Hannah Boden in October 1991 when Andrea Gail sank in the Atlantic in the 1991 Perfect Storm. Greenlaw’s efforts to warn the Andrea Gail about the impending storm were portrayed in Sebastian Junger’s 1997 book The Perfect Storm and in the movie version, in which she was played by Mary Elizabeth Mastrantonio. Junger called Greenlaw not just the only female swordfishing captain, but ”one of the best captains, period, on the entire East Coast.

Island

Förutom Quentin Bates skriver också Yrsa Sigurdardóttir deckare som utspelar sig på Island. Flera av dem finns översatta till svenska. En annan isländsk deckarförfattare är Arnaldur Indriðason. Flertalet av hans böcker finns också översatta till svenska.

En tredje isländsk deckarförfattare är Stella Blomkvist (en pseudonym vilket är uppenbart då det är ett svenskt namn), men det finns fler, exempelvis Aevar Hjörn Josepsson, Arni Thorarinsson, Birgitta Rønn Haldorsdottir och Ragnar Jonasson. Den senare skriver om Siglufjördur (Siglufjord), en gång i tiden centrum för sillfisket på Island och en plats som besökts av många svenska fiskare.

Ragnar Jonasson känns som något jag kan tänka mig att läsa (det är förresten ovan nämnde Quentin Bates som översatt den av hans böcker som getts ut på engelska), även Indridason och Sigurdardottir är väl det tänkbart att jag läser i framtiden.

Norge

Även i Norge finns förstås författare som placerar sina kriminalromaner i skärgårdsmiljö och i fiskelägen. Vi har Trude Teige som bland annat skrivit ett antal deckare som utspelar sig i Sunnmöres kustbygd. Hon är själv uppvuxen i en av de centrala norska fiskelägena, Fosnavåg, och har samma efternamn som en känd yrkesfiskarfamilj på platsen, ägarna av Teigenes AS med två stora kombinerade pelagiska trålare och snörpvadsbåtar.

Vidare finns Frode Granhus som bor på Lofoten och också skriver om det liksom om andra delar av Nordnorge och Monica Kristensen Solås som bor på och skriver om Spetsbergen (Svalbard). Hon är född i Torsby i Sverige men bodde senare i Kongsvinger i Norge. Hon är översatt till svenska.

Storbritannien

Det finns också en brittisk deckarklassiker som utspelar sig i ett fiskeläge, The Cornish Coast Murder (1935) av John Bude (egentligen heter han Ernest Elmore). Vidare kan Fred Vargas (pseudonym för Frédérique Audoin-Rouzeau) bok Un peu plus loin sur la droite (på engelska heter den Dog Will Have His Day) nämnas.

Flera böcker av Catriona MacPherson utspelar sig också i fiskelägen i Skottland. Ann Cleeves har skrivit en serie deckare om Shetland som utspelar sig i en fiskemiljö. I en av dem, Red Bones (2009), har fisket en lite mer framträdande roll.

Andra deckare i fiskelägen

Det är också vanligt att Camilla Läckbergs böcker om Fjällbacka nämns bland böcker som utspelar sig i fiskelägesmiljö. Även Fjällbackaböckerna har legat till grund för en TV-serie, Fjällbackamorden, och dessutom för fyra separata TV-filmer. Läckbergs böcker kommer jag sannolikt aldrig att läsa. Det finns dessutom några få yrkesfiskare kvar på orten men yrkesfiske och fiskemiljöer spelar ingen roll i henne böcker.

Detsamma gäller Gösta Unefäldts deckare om en polis i Strömstad. De utspelar sig i en ort där fisket har en stor betydelse men utan att fisket har nån betydelse för böckerna.

Kärleksromaner

Liz Johnson har för sin del skrivit en kärleksroman, Beyond the Tides (2021), som handlar om yrkesfiskare och utspelar sig i ett fiskeläge. Boken är den första delen i en planerad serie, Prince Edward Island Shores. En annan kärleksroman om yrkesfiskare är Stern Men (2009) av Elizabeth Gilbert.

Chesapeake Bay Saga, en serie kärleksromaner av Nora Roberts utspelar sig i en fiskemiljö men handlar inte om yrkesfiskare. Även Virginia Kantra har skrivit kärleksromaner om yrkesfiskare och i fiskemiljö, Carolina Home (2012) och hela 6 stycken uppföljare i en serie böcker som kallas Dare Island Series. Northern Lights (2009) av Michelle Cary är en annan kärleksroman med yrkesfiskare i.

Evelyn Hoods roman The Shimmer Of The Herring (2001) verkar vara en historisk kärleksroman i fiske- och fiskarmiljö. det gäller också Margaret Dickinsons The Fisher Lass från 1999.

Slutligen har jag säkert missat ett antal böcker och författare.

Läs mer:

 

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!