TV-serien Hvide Sande

Hvide Sande är dansk TV-serie om några poliser som ska utreda ett gammalt mord på en tysk i fiskeläget Hvide Sande på den jylländska västkusten. Serien kallas Vit sand på svenska vilket ju är märkligt eftersom den är namngiven efter en ort och inte heter ”hvidt sand” på danska.

Den borde rimligen ha namnet Hvide Sande också i Sverige då den inte är namngiven efter färgen på sand. Det är som om Fjällbackamorden skulle bli Bjerghældningsmorden på danska. Helt orimligt. I Norge heter TV-serien förstås Hvide Sande och inget annat.

Vid sidan av TV4:s usla programansvariga som översatt ett ortnamn som inte borde ha översatts är Hvide Sande en habil produktion utan att vara speciellt bra. Historien är något långsökt och känns som något som verkligen inte skulle ha kunnat inträffa i verkligheten. Serien exploaterar dessutom köpenhamnares fördomar om jyllänningar och yrkesfiskare. Sevärt men mycket lite som har med fisket att göra. Detta trots att fiske är huvudnäringen i Hvide Sande. Det är mer om surfare som vill hålla sig på sin kant och för historien helt ovidkommande biltävlingar på stranden.

TV-seriens manus är skrivet av Anders Klarlund och Jacob Weinreich. De två har tillsammans skrivit 12 kriminalromaner under pseudonymerna A.J. Kazinski och Anna Ekberg.

Fiskeläget Hvide Sande ligger i Ringkøbing-Skjern kommune. Kommunen har tillsammans med flera lokala föreningar och organisationer såväl som med ihop med några lokala företag bidragit till att TV-seriens finansiering. Danska TV2 är producent av serien och dessutom har Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film- og TV Fond og Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein bidragit till produktionen.

Fyren som är central i TV-serien heter Lyngvig fyr och den ligger på Holmsland Klit.

Hvide Sande

Läs om fisket i Hvide Sande:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!