Fiskgrossisterna- Hanssons

Fiskgrossister är företag som köper upp fisk för vidareförsäljning till butiker och restauranger eller så exporterar de fisken till uppköpare i andra länder. Grossister kan köpa fisk, skaldjur och fiskprodukter direkt från yrkesfiskare, via fiskauktion och från beredningsindustrier. Eller till och med från nån annan grossist. De kan även importera direkt från nåt annat land. Olika grossister kan ha olika inriktning på verksamheten.

De grossister som exporterar eller importerar är ofta dotterbolag till utländska företag. En del kan vara svenska företag som har dotterbolag i andra länder. Andra grossister är helt inriktade på försäljning till storkök, andra fokuserar på finrestauranger medan andra säljer till stora affärskedjor och så finns det såna som bara säljer till mindre fiskbutiker.

En del grossister kan vara inriktade på skaldjur, andra på sötvattensarter och åter andra kan vara fullsortimentsgrossister. Några grossistföretag bedriver ibland egen förädlingsverksamhet av olika slag och en del bedriver också detaljhandel.

Bröderna Hanssons

Bröderna Hanssons i i Göteborg export AB är sannolikt Sverige äldsta existerande fiskgrossist. Företaget producerar, förädlar och säljer färska fisk- och skaldjursprodukter. Kunder är allt från restauranger, skolkök och delikatessbutiker till matgrossister och livsmedelskedjor. I koncernen ingår också Fiskexporten Varberg AB.

Ägare av Bröderna Hanssons är det kinesiska företaget Huitai Investment Group (Hong Kong) Ltd. Styrelsen i Bröderna Hanssons i i Göteborg export AB består av Xiaofei Zhang (ordf.), Håkan Wing (VD), Marcus Morin, Christian Nuwan Riddarbo och Changyu Fu. Företagets kontor och verksamhet finns i fiskhamnen i Göteborg.

Håkan Wing är också styrelseledamot i Svensk Fisk Ekonomisk förening, Sveriges Fiskgrossisters ek.för. och Göteborgs Fiskauktionsförening Ek. För. samt dess dotterbolag.

Huitai Investment Group (Hong Kong) Ltd är ett kinesiskt konglomerat med verksamhet inom en lån gard områden, förutom fiskhandle också räkodling, fiskodling, fiskfodertillverkning, vindkraft, solenergi, saltproduktion, kemiska produkter, verkstadsverksamheter med mera. Antalet anställda är cirka 3 000. Huvudägare verkar vara familjen Zhang och styrelseordförande är Rongqiang Zhang.

Omsättningen i Hanssonkoncernen år 2020 var cirka 518,7 miljoner SEK med en vinst på 12 miljoner och boförda tillgångar på 103,9 MSEK. Totalt finns cirka 90 anställda.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!