Norsk TV-serie om yrkesfiskare

Besättningen ombord på de små fiskebåtarna längs norska kusten har några av de mest krävande jobben i Norge. I dokumentärserien ”Fiskerne” följer filmare från NRK en grupp kustfiskare under ett år. Från spektakulära Lofoten i midnattssolen till intensiva höststormar i Västnorge.

Bild: Christer Steffensen Grafik: Sondre Mogård/NRK

Båtarna är fulla av personligheter. De både arbetar och bor nära varandra i flera veckor åt gången. Här finns också plats för de som inte trivs i skolan. Och några av dem tjänar stora pengar. I serien får vi möta unga, ofta rastlösa pojkar som tidigt i livet får stort ansvar såväl som fiskare med lång erfarenhet.

En enstaka fångst kan vara värd flera hundra tusen kronor så alla i de små besättningarna måste jobba hårt och det ställs höga krav på dem. Överst har vi skepparen som ansvarar för ekonomi och säkerhet. Det är stora summor som står på spel och det gäller att ha kontroll, men det är inte lätt när mycket i slutändan beror på tur.

NRK följer på nära håll några av norska kustens färgstarka och hårt arbetande fiskare genom ett år av väntan, misslyckade fisketurer och stora fångster.

Läs också:
Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!