När överförbara fiskerättigheter infördes på Island

Verbúðin är en isländsk TV-serie som dramatiserar införandet av överförbara fiskerättigheter (TFC, ITQ) på Island i början av 1990-talet. Det gör serien genom att beskriva livet i ett fiskeläge på västra Island under tiden före och under införandet i slutet av 1980-talet. Inklusive kampen om fiskerättigheter. På engelska heter TV-serien Blackport och den sänds just nu på SVT.

Första avsnittet beskriver ett samhälle som utan tvekan i kris och misär. Inte mycket verkar fungera bra. Alkoholen flödar. Alkoholismen tycks utbredd. Det är mycket långt från verkligheten i svenska fiskelägen. Då och idag. Om det verkligen var så på Island har jag ingen om men det är väl inte helt osannolikt.

Även om jag inte blev speciellt imponerad av Verbúðin första avsnitt ska det bli intressant att följa hur TV-seriens producenter ser på införandet av ITQ. Ska vi döma av först avsnittets inledningen så verkar det som om det ser det som räddningen för det isländska fisket.

Jag blev inte imponerad för att seriens första avsnitt ger intryck av att vara slapstick och mörk komedi. Folk är för misslyckade, för otrogna, för fulla och dessutom i flera fall märkliga. Det ger sämre trovärdighet till serien som jag ser det. Men vi får se hur det fortsätter. Kanske blir det bättre. Det är kanske inte menat att uppfattas så.  Möjligen är det bara jag som icke-islänning som ser det på viset. Serien första avsnitt är kanske mer trovärdigt för en islänning. Mycket tyder på det då serien var mycket populär när den sändes på Island.

Isländska TV-serier

På ett sätt liknar serien andra isländska TV-serier som exempelvis deckarna Ófærð (Trapped), Brot (Valhalla Murders) och Réttur (Case, The Court). Precis som de andra serien beskrivs livet på Island som kargt, mörkt och  deprimerande. Alkohol och droger spelar en central roll i allihop och jag misstänker att de ger en falsk och alldeles för mörk bild av Island.

I alla de TV-serier jag nämner förekommer fisket. I några bara som något som existerar i bakgrunden, i andra har det större betydelse. Men det finns också sådana där fisket och fiskindustrin spelar en central roll som Sigla himinfley.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!