Nordens stora fiskebåtar – H-11-AV Granit

H-11-AV Granit är en av Nordens största fabrikstrålare för vitfisk. Den ägs av Halstensen Granit AS som i sin tur ägs av Halstensen Holding AS som via Halstensen Invest AB (67%) och Asti Holding AS (33%) ägs av familjen Halstensen. Halstensen Holding AS äger också bland annat K Halstensen AS, Halstensen Prawns AS och Gardar AS.

H-11-AV Granit Bild: Halstensen

Bruttotonnaget för H-11-AV Granit är 4 427 ton, längden 81,2 meter och bredden 16,6 meter. Trålaren byggdes 2017 på Tersan Shipyard i Turkiet och konstruerades av Skipsteknisk AS.

Utrustning

Wärtsilä 32. Bild: Wärtsilä

Huvudmotor är en Wärtsilä 12V32E/E2 diesel på 6 960 kW. Propellern är en 4 200 mm 4D1190 CPP propeller tillverkad av Wärtsilä. Reduktionsväxeln är en Wärtsilä SCV100. Generatorpaketet består av två Yanmar 6EY22ALW på vardera1 100 kW plus en 3 500kW axelgenerator. Sidopropellrar är en Brunvoll FU 63 och en Brunvoll FU 45. Dessutom finns en John Deere 6068HF275 som hjälpmotor.

Granit har frysrum på totalt 1485 kubikmeter refrigerated cargo hold och två lastrum för fiskmjöl med en storlek på 370 respektive 165 kubikmeter. Dessutom ytterligare ett lastrum på 110 kubikmeter. Fabriksanläggningen för fisk består av utrustning från Breivik, Baader, Velfag och Valka (Marel) med vågar och elektronik från Marel och Optimar. Räkfabriken är från Intech och Optimar medan Optimar levererat frysanläggningen.

För fisket är båten utrustad för att kunna fiska med trippeltrål, dvs tre trålar i bredd, vid räkfiske och med dubbeltrål vid fiskfiske. Tråldörrar och trålar levererades av Vónin. Vinscharna är elektriska vinschar från Kongsberg Maritime.

Kongsberg Maritime EasyDrive vinschar. Bild: Kongsberg

Läs också:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!