Nordens stora fiskebåtar – S 264 Astrid

S 264 Astrid är Danmarks näst största fiskebåt och den största fiskebåt som ägs av svenska yrkesfiskare. Båten ägs av det danska företaget Astrid Fiskeri A/S som är dotterbolag till det svenska fiskeriföretaget Astrid Fiske AB som hör hemma på ön Rörö i Göteborgs norra skärgård. Astrid Fiske AB ägs av familjen Johansson, närmare bestämt av Kristian Johansson, Johannes Johansson och deras far Tomas Johansson samt Daniel Johansson och hans far Börje Johansson som är bror till Tomas Johansson.

S 264 Astrid

Hemmahamn för S 264 Astrid är Skagen. Byggd på Karstensens Skibsværft A/S i Skagen är båten på 4 967 bruttoton med en längd på 91,8 meter och en bredd på 17 meter. Motorn är en Wärtsilä W12V31 dieselmotor på 7 320 kW. Propellern är en Wärtsilä WCP1190 och reduktionsväxel en Wärtsilä SCV112. Sidopropellrar (thrustrar) är två stycken Brunvoll FU 74 på 1 400 kW vardera. Roder och styrutrustning är Tenfjord SR 723. Axelgenerator är en Marelli MJRM 710 på 3 300 kW. Generatoraggregaten består av två Caterpillar C32-dieslar på 940 kW vardera och hjälpmotor/hjälpgenerator är en Caterpillar C18 på 565 kW.

Fiskeutrustning

De 13 RSW-tankarna för förvaringen av den fångade fisken i kylt havsvatten är på totalt 3 225 kubikmeter. Kylningen sköts av tre kylaggregat från FrioNordica med en effekt på 1 300 kW vardera. Cirkulationspumparna har en kapacitet på 960 kubikmeter i timmen. Hela kylsystemet sköts genom ett kontrollsystem från Marine Control Services. Vacuumsystemet ombord är byggt av Önnereds Svets i Fiskebäck, Göteborg. Det består av tre 4 000-liters tankar och sex 87 kW kompressorer.

De elektriska trålvinscharna från Kongsberg Brattvaag är ett par 97-tons vinschar, två 140-tons och två 100-tons tråltrummor samt 90-ton topline och tailendvinschar. Dessutom är båten försedd med en 40 tons och 15 tons snörpvadsvinschar. Kranar och kraftblock för snörpvadshanteringen samt däckskranar är från MacGregor Triplex, Fiskpumparna är för sin del levererade av MacGregor Rapp.

Bryggan

 

 

För att hitta fisken är båten försedd de lågfrekventa 15-25kHz FSV-25S och mellanfrekventa 80kHz FSV-85 ekoloden från Furuno. Vidare ett 25KhZ ST94, en högfrekvent CS-94 och FS-70 trålekolod från Simrad och Furuno. Det finns även ekolod av modellerna. Simrad ES80, Furuno FCV-38, FCV-1900 och FSS3-BB set, plus ett 80kHz WASSP 3D ekolod.

Bildskärmar är en uppsättning Furuno CI68 och nätverket av kugghjulsmonterade sensorer är från Marport. Plottrar är ett Furuno FMD-3200 ECDIS-system, ett par MaxSea Time Zero-set, en 3D Olex och en Sodena.

Radarsystemen är alla från Furuno medan de två gyrokompasserna RGC-80 och autopiloten AP-70 är från Simrad. AIS- och GPS-kompasserna alla är från Furuno.

Det finns två Sailor 900 V-sat-kommunikationssystem och en Sailor Sat-TV-installation, medan GMDSS A3-installationen och VHF-apparaterna alla är Furuno-utrustning.

Läs också:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!