Nordens stora fiskebåtar – Börkur NK 122

NK-122 Börkur är en pelagisk trålare och snörpvadsbåt på Island som ägs av Síldarvinnslan hf. Huvudägare i Síldarvinnslan hf är det stora fiskeriföretaget Samherji hf. Bruttotonnaget för NK-122 Börkur är 4 139 ton med en längd på 88 meter och en bredd på 16,6 meter. Hemmahamn är Neskaupstaður.

Båten är byggd på och konstruerad av Karstensens Skibsværft A/S i Skagen 2021. Skrovet byggdes på Karstensen Shipyard Poland Sp. z o.o. som är ett dotterbolag till det danska företaget.

NK-122 Börkur. Bild: Karstensens

Utrustning

Båten är försedd med två stycken huvudmotorer, båda Rolls Royce Bergen Diesel B33:45L6 på 3 600 kW. Det ger en sammanlagd motorstyrka på 7 200 KW. Reduktionsväxeln är en Siemens Flender GVL 1400 och propellern en Kongsberg 111A1/4 D-B/P/N på 4 500 mm.

Generatorpaketet är två stycken Mitsubishi  S12R-M(P)TA försedda med varsin AvK DSG 114 generator från ​Stamford-AVK, ett dotterbolag till Cummins Engine. Hjälpgenerator/motor är en John Deere 6068AFM85. Sidopropellrar (thrustrar) är två stycken Kongsberg TT1650 på 1 300 kW och en styck Kongsberg TT2000.

Bergen Diesel B33:45.

Vinscharna är levererade av Brattvaag och däckskranarna kommer från MacGregor Triplex. RSW-anläggningen består av två stycken Johnson Controls på 1 400 kW vardera. Det finns tre vaccumpumpar ombord.

Fiskeri utrustningen är densamma som Vilhelm Þorsteinsson EA 11 har:

Börkur has a 12m2 pair of Vónin’s Twister trawl doors, and a variety of trawl gear on board, including a Fishering Service Atlantica-2600, the same design as has been delivered to Vilhelm Thorsteinsson and Aðalsteinn Jónsson in Iceland, Faroese pelagic vessels Borgarin and Fagraberg, and Russian factory vessel Vladimir Limanov.

The new vessel also tied up at Hampiðjan’s net loft to spool its gear on board, and Börkur has a selection of Hampiðjan gear. This includes a Gloría 2432 Elipsa Helix trawl for blue whiting, a Gloria 2048 Helix for herring, a Gloría 1760 XW Helix for mackerel and a Gloría 1408 Helix capelin trawl, as well as a variety of codends for specific fisheries.

Läs också:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!