En del vildfångad fet fisk kan vara giftig och de flesta vet det

Nån som heter Olivia Larsson har skrivit en artikel på Supermiljöbloggen där hon drar generella slutsatser utifrån sin egen okunskap. Hon verkar ha lärt sig att strömming kan vara giftig precis efter att hon ätit en måltid med strömming och potatismos. Vilket förstås var fantastiskt gott för det är det ju. Men. En del vildfångad fet fisk kan vara giftig.

Men det är något de allra flesta svenska vet och därför äter de inte strömming/sill fån Östersjön. Det finns ingen efterfrågan och grossister köper inte in sån fisk då den inte går att sälja till konsument. Men på en del restauranger erbjuds strömming eller sill ändå. Och i en del hem bjuds det på sill och strömming.

Åt hon verkligen strömming?

Först ska en dock fråga sig om det verkligen är sill/strömming från Östersjön som serveras som strömming. Sen är det viktigt att veta var nånstans i Östersjön den är fångad. Om den är fångad i Bottenviken, Bottenhavet eller Stockholmstrakten är det troligt att den innehåller för höga halter av miljögifter. Är den fångad längre söderut I Östersjön innehåller den halter av miljögifter som är under gränsvärdena i EU. Den får säljas i EU. Men folk i Sverige vill ändå inte ha den.

Och om det är sill från nån annan del av världen som Skagerak, Nordsjön eller Nordatlanten som serveras men kallas strömming så den inte giftig alls. Så frågan är vad det var Olivia Larsson egentligen åt? Det vet hon förmodligen inte.

Att strömmingen är giftig är anledningen till att den nästan helt och hållet fiskas för och levereras till fiskmjölsindustrin. Nåt som miljövänner och sajter som Supermiljöbloggen ständigt brukar klaga på. Men det är faktiskt bisarrt att klaga på det för ingen vill ju äta strömming.

Annan fisk med miljögifter

Och visst finns det en del andra vildfångade fiskarter som är giftiga. Lax och öring från Östersjön, Vänern, Vättern och svenska älvar samt röding från Vättern och sik från Vänern och Vättern. Men denna fisk finns i stort sett aldrig i handeln. Laxen som säljs är odlad, den inlagda sillen är fångad i Nordsjön och Nordatlanten.

De flesta människor vet det här. Men uppenbart visste inte Olivia Larsson det. Och hon misstog sin egen kunskap och verklighet med vad som faktiskt är allmänt känt.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!