En person från WWF är ingen expert

I DN utmålar de en person som representerar Världsnaturfonden WWF som en expert på fiske och fiske. Det är naturligtvis dumheter. En person från WWF är ingen expert. Inger Melander är ingen expert. Hon är en aktivist och lobbyist som enbart är ute efter att driva en viss politisk agenda. Inget fel på det och WWF är ändå en hyfsat bra miljöorganisation för det mesta, men oftast inte när det gäller fisk och fiske. Men nån expert är Inger Melander inte.

Melander tycker inte vi ska äta lax fler än några få gånger per år. Orsaken till att hon har den åsikten verkar något oklar men den tycks vara baserad på att hon inte tycker laxodling är bra. Anledningen till det är att bl.a. de är hög dödlighet i laxodlingarna, cirka 17% av laxarna dör. Det är dock vad jag förstår en mycket lägre dödlighet än för laxar som lever vilt. Så det är knappast något negativt. Odlade laxar har det nog bättre än vilda laxar ur den synpunkten.

Putsarfiskar

De andra orsaken skulle vara att många av de fiskar de använder för bekämpa laxlus i odlingarna dör. Dessa fiskar kallas putsarfiskar och de är i allmänhet av arten sjurygg (den heter inte stenbit, det är bara hanen som heter så) men kan också vara en så kallad läppfisk. Läppfiskar (berggylta, skärsnultra, stensnultra etc) fångas även i Sverige och exporteras till Norge. Fisket av läppfisk i Sverige sker än så länge på försök och i liten skala. Det skapades som ersättning för det förbjudna ålfisket på Västkusten.

Om inte putsarfiskar användes för bekämpning av laxlus skulle odlingarna behöva använda gifter. Det innebär att naturliga bestånd av olika sorters räkor i fjordarna också slås ut. Ett klart sämre alternativ.

Regnbåge

Istället för lax tycker Inger Melin att vi ska äta odlad regnbåge som odlas i Sverige. De odlas i liten mängd och odlingarna ligger i insjöar.  Dessutom finns risk för att regnbågar som odlas i sjöar rymmer kan bli en invasiv art i Sverige då de inte finns här naturligt.

Det finns ingen odling av regnbåge i slutna system i Sverige som jag känner till så det DN skriver om detta kan vara fria fantasier. Sådan regnbåge är inget alternativ. Det finns inte att få tag på. Men det finns odlad lax från slutna system i Danmark. I liten mängd och dessutom är det dyrt.

Hälsan

Några hälsomässiga problem med att äta odlad lax finns inte. Den är nyttiga, nyttigare än vild lax från Östersjön som innehåller höga halter av miljögifter. Odlad lax från Chile är dock sämre än odlad lax från Europa då det används mycket mer gifter i de odlingarna än i odlingarna i Europa.

Det är nyttigt att äta lax. Även odlad lax. Vi bör äta mer fet fisk än vad vi gör. Sill, makrill och skarpsill är bättre alternativ än lax. Sill och skarpsill dessutom lika billigt som odlad lax. Så ät mer sill, skarpsill och makrill.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.