Isabella Lövins falskheter om sillfisket i Östersjön

I en debattartikel i Aftonbladet om Östersjön påstår Isabella Lövin att beslutet om kvoter för Östersjön leder till ökat fiske istället för minskat fiske. Hon lägger dessutom skulden på regeringen för detta. Bägge påståendena är felaktiga och tydliga exempel på Isabella Lövins falskheter.

Kvoterna och regeringen

Besluten om kvoterna i Östersjön tas av ministerrådet, dvs alla ansvariga ministrar i EU. Sveriges regeringen har ett begränsat inflytande över besluten och det var ganska ensamma i den linje de förde fram. Men ändå blev det minskade kvoter i enlighet med de vetenskapliga råden från ICES (beslutet är inte heller ett brott mot lagstiftningen). Att beskylla den svenska regeringen för att vara för ett ökat sillfiske i Östersjön är inte sant på något vis.

Kan då beslutet om kvoterna i Östersjön leda till ökat fiske istället för minskat? Det kan det förstås inte. Det kan möjligtvis leda till att minskningen blir mindre än tänkt. Men samtidigt innebar ju det faktum att hela kvoten inte fiskades upp under 2023 att det fiskade mindre än vad som var tänkt förra året. Så är det i princip varje år. Med andra ord innebär det inte på något sätt nåt ökat fiske. Påståendet är befängt och saknar helt substans.

Isabella Lövin fortsätter med de felaktigheter och lögner som hon är känd för ända sedan hennes bok Tyst hav kom ut för länge sen. Hon ljög då och fortsätter sprida lögner och falska nyheter än idag.

Industrifiske

Isabella Lövin kräver också ett stopp för allt så kallat industrifiske i Östersjön. Det skulle innebär ett stopp för det sista större lokalt baserade och småskaliga fisket i Östersjön. För de båtar som är mest beroende av att fiska sill för fiskmjölsfabrikerna är det småskaliga trålfisket med bas i Östersjön.

Större delen av de båtar som fiskar sill i Östersjön är små trålare från hamnar och fiskelägen i Östersjön. Förbjöds deras fiske skulle det innebära att fiskindustrin i Simrishamn och Nogersund inte längre skulle få nån råvara. Så även den skulle slås ut. Isabella Lövins falskheter och olika förslag är direkt skadliga för det småskaliga fisket.

Läs mer:

4 svar på “Isabella Lövins falskheter om sillfisket i Östersjön”

  1. Hun ljuger inte, har selv stått i Skagen hamn, och sett EnTrållare, fylla 24 lastbilar
    Med släp, då jag gick Därifrån var båten
    Inte Tömd. Heligt förbannad blev jag
    Också På Fiskmjölfabriken i Skagen.
    Då jag inte kunna se Nationaltilhögrihet
    På Båten, antog jag att det var en
    Rysk Industritrållare. Jag tror mera
    På Forskarne, än dom som
    Propagandera i egna Intressen.
    Fridlysa Fisken i Lekperioden
    Då dom samlas för leken.
    En Bonde skickar ju inte en ko
    Till slakt med kalv i Magen
    Vilket ju Dom S.Kallade
    Yrkes fiskare håller på med.
    Ett annat stort problem med
    Fiskat, er fel Dokumentering
    Av vart Fisken kommer ifrån.
    Har selv talat med Yrkesfiskare
    Som känner sig tvungna att
    Dokumentera en Annan Fångstplatts
    Än där Fisken kom ifrån.

    1. Du kommenterar ju varken det jag skrivit eller det Isabella Lövin skrivit. Att stora båtar fiskar mycket förändrar inget. De fiskar inte mer än de har fiskerättigheter till. Fiskerättigheterna är andel av kvoten för Östersjän och kvoten bestäms i enlighet med vetenskapliga råd. När det gäller den biten är Lövin och jag överens.

      Sen tycker jag det verkar underligt med lastbilar. Sill, skarpsill, blåvitling med mera pumpas direkt från båtens tankar till fiskmjölsfabrikens tankar. Det finns ingen anledning att använda lastbilar. Men också det fallet pumpas sillen från båtens tankar till tankbilens tankar.

      Några ryska trålare landar inte i Skagen. De stora ryska trålarna har fabrik ombord.

      Att ljuga om fångstplats går inte idag. Myndigheterna vet alltid exakt var en båt är.

Kommentarer är stängda.