Dags för Expressen att ljuga till det om Östersjön

I en i huvudsak bra ledarartikel i Expressen om miljöproblemen i Östersjön som huvudsakligen handlar om ett av de största problemen, övergödningen, lyckas Expressens ledarredaktion ändå ljuga till det om torksken och sillen.

De påstår bland annat att torskbeståndet det kraschade på grund av överfiske. Åren innan bestånden kraschade ägde det dock inte rum nåt överfiske. Istället var det så att kvoterna överhuvudtaget inte fiskades upp. Orsaken till den beståndets krasch var syrefria bottnar som beror på övergödning och parasiter som sprid av säl och beror på att det finns för mycket säl i Östersjön.

Övergödning och för stort sälbestånd är dock bara två av de direkt orsakerna. Den tredje orsaken är klimatförändringar som gjort Östersjön varmare vilket torsken inte trivs med. Detta är dock inget som Expressen nämner. Något som onekligen måste ses som ytterst märkligt.

Dessutom hävdar ledaren att sillen (strömmingen) i Östersjön riskerar utrotning. Det är dumheter. Det finns inga som helst tecken på att bestånden av sill i Östersjön och Bottenhavet riskerar utrotning, Ett bestånd har dock kraschat. Beståndet i västra Östersjön som kraschat på grund av klimatförändringar. Leken misslyckas på grund av att Östersjön blivit varmare. Fisket har inget med saken att göra utan är ett offer precis som sillen.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!