Skagen – Sveriges största fiskehamn

Skagen är Danmarks största fiskehamn utifrån landad mängd fisk. Det är också Sveriges största fiskehamn utifrån den mängd svenskflaggade fiskebåtar landar i olika hamnar. Det beror på att det mesta av den svenskfiskade sillen och skarpsillen landas i Skagen för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Även tobis landas sannolikt huvudsakligen i Skagen. En av de båtar som landar i Skagen är GG 330 Carmona och dess ägare intervjuas på Fiskerforum:

”Carmona” GG 330 er 1.023 bruttotons med hjemhavn i Dyrön, Sverige, 49.90 m lang, bygget på Tjörnværftet Rönnäng i Sverige, mens skroget er fra Riga i Letland. Der knytter sig en lang historie til Anders Gustafsson og senere hans sønners og kompagnons engagement i fiskeriet med udgangspunkt i Skagen. En af Anders Gustafssons første både var skagenkutteren S 330 ”Anna Brun”. 330 har han bevaret på sine mange svenske både gennem årene – GG 330.
– Fremtiden er, siger Anders Gustafsson,

Frmtiden er, siger Anders Gustafsson, at vi svenske fiskere, især på det pelagiske område, styrker FF og Skagen Havn endnu mere som den største svenske fiskerihavn, der samtidig er Danmarks største fiskerihavn både i landede mængder og værdi.

Begyndte som 16-årig

Anders Gustafsson begyndte at fiske, da han var 16 år. Han fik sin første båd som 17-årig. Det var bestemt ikke med fars eller bedstefars gode vilje, uanset at de begge var fiskere. Dengang i 70’erne stod det dårligt til i fiskeriet, og hverken far eller bedstefar ønskede, at Anders skulle vælge så usikkert et erhverv. Han skaffede sig sin første båd, uden at de vidste det – en bundgarnsjolle fra Hals. Siden er det gået fremad med de udfordringer, som dette erhverv møder dagligt, både nationalt og indenfor EU, som han udtrykker det. Indtil 1998 var han medlem af bestyrelsen i Sveriges sidste fiskemelsfabrik, ”Ängholmen”, der senere blev overtaget af FF. De fleste fiskere herfra blev andelshavere i FF.

Kvotesystemet og EU

Hans beslutning om at lade sig vælge til bestyrelsen i ”FF Skagen Fond” hænger nøje sammen med troen på FF’s store betydning for fiskerne og erhvervet i det hele taget og dermed også samarbejdet mellem svensk og dansk fiskeri. Især kvotesystemet vil altid være i fokus. Et stærkt dansk-svensk samarbejde mellem de to EU-lande er en styrke i sig selv overfor EUs omfatten – de bureaukrati, som alt for sjældent er til gavn for fiskeriet, fiskerne og erhvervet i det hele taget, fastslår han.

Skagen Fond äger mer än 50% i FF Skagen A/S, den stora fiskmjölsfabriken i Skagen som också äger Hanstholm Fiskemelsfabrik A/S. 17% av av FF Skagen ägs av färöiska P/f Havsbrun, ett dotterbolag till Bakkafrost. I FF Skagen A/S sitter också en svensk i styrelsen, Karl- Henrik Johnsson. Huvudägare i Bakkafrost är familjen Jacobsen på Färöarna med 18,6% av aktiekapital och röster. I övrigt är de flesta aktier i Bakkafrost förvaltarregistrerade på banker i Danmark, Sverige och Luxemburg. I styrelsen sitter dock enbart personer med små aktieinnehav.

FF Skagen

Noterbart är att svenska fiskare också spelar stor roll i det pelagiska danska fisket. Av de 20 största danska fiskebåtarna är cirka 30% svenskägda (6 stycken), svenskägda företag dominerar ägandet av fiskerättigheter i Danmark för skarpsill och vitlinglyra och betyder också mycket vad det gäller sill och tobis.

I styrelsen för Dansk Pelagisk Producentorganisation (DPPO) sitter svenskarna Börje Johansson och Anders Ryberg, båda från den lilla ön Rörö samt Johannes Claesson från Fiskebäck. Utöver dessa tre svenskar sitter där tre färingar (som dock bor i Danmark) och en nederländare (oskå boende i Danmark) och 4 danskar. En av danskarna, Henning Kjeldsen är också styrelsemedlem FF Skagen A/S.

DPPO:s svenska motsvarighet är Swedish Pelagic Federation Producers Organisation (SPF) i vars styrelse vi hittar Börje Johansson och som suppleant Fredrik Linus Gustafsson som är son till Anders Gustafsson (om jag förstått det hela rätt). Även Börje Johanssons bror Thomas Johansson är suppleant.

I den citerade danska texten står det att GG 330 Carmona är den största svenska fiskebåten med svensk flagg. Det stämmer än så länge, för när GG 505 Polar blir färdig från varvet blir den båten störst. Den största svenskägda fiskebåten är dock S 264 Astrid som har dansk flagg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!