Samherji köper Nergård

Vilhelm ThorsteinssonSamherji är ett av Islands största fiskeriföretag med dotterbolag i en rad andra länder. Nergård är ett av Norges största fiskeriföretag. Tidigare ägdes Nergård till 25% av Austevoll-koncernen (familjen Møgster), av Søstrene Nergård AS till 25%, Arne Stang 25% och Bjarte Tunold 25%.  Ägare i Søstrene Nergård är familjern Kræmer, Torrissen och Nergård Nordvik, mne styrlsen domineras av familjen Stang.

Efter att Pelagia AS skapades av Austevoll och Kverva sålde Austevoll-koncernen sitt innehav i Nergård till de andra delägarna som då alltså skulle fått 33% var. Men uppgifter i media ger vid handen att Arne Stang AS och Bollagrunn AS (Tunold) sålde sina delar och lite till vidare till Søstrene Nergård AS som därmed kom att äga 58,3% av Søstrene Nergård AS. Vad som nu hänt är att Samherji via sina tyska dotterbolag Cuxhavener Redeerei och Icefresh överenskommit med aktieägarna i Søstrene Nergård om att köpa 36,5% av aktierna. Genom detta blir Samherji kontrollerande aktieägare i Nergård-koncernen.

Samherji har tidigare deltagit i andra strukturaffärer inom fisket. De har bland annat sålt sin internationella verksamhet, Katla Seafood till Murmansk Trawl Fleet (Magnus Roth & Vitalij Orlov). Dessutom är de största ägare i Sildarvinnslan. Sildarvinnslan och Samherji är tillsammans Islands största innehavare av fiskerättigheter. Nu blir Samherji indirekt också en av Norges största innehavare av fiskerättigheter.

Tillsammans har Nergård och Samherji 1 500 anställda. De är större på vitfisk (torskfiskar och plattfisk etc) än på pelagisk fisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Samherji köper Nergård”

Kommentarer är stängda.