Frida Bengtsson i Greenpeace ljuger om tonfisk

I ett inlägg om tonfisk på Greenpeace hemsida far Frida Bengtsson med två lögner när det gäller tonfisken i världen. Den ena är att Blåfenad tonfisk (BFT) skulle vara utrotningshotad. Det är ett felaktigt påståenden. En lögn. Kanske ska vi säga att det delvis är en lögn. För det finns flera arter av Blåfenad tonfisk.

Den hos oss förekommande arten av blåfenad tonfisk är Atlantisk blåfenad tonfisk. Den är inte på något sätt utrotningshotad längre. Endast en art av blåfenad tonfisk är utrotningshotad, nämligen Stilla havets blåfenade tonfisk. Av övriga tonfiskbestånd är det bara Storögd tonfisk (Bigeye) i västra Stilla Havet som det finns stora beståndsproblem. Ytterligare två bestånd överfiskas dock för närvarande men de allra flesta tonfiskbestånden fiskas på ett långsiktigt hållbart sätt. Detta är Bengtsson andra lögn eftersom hon påstår att tonfisk inte fiskas på ett hållbart sätt.

Med detta sagt kan det säkert vara så att tonfiskfiske är problematiskt för andra fiskarter i haven som Frida Bengtsson och Greenpeace hävdar. Men i sig fiskas tonfisk i allmänhet på ett hållbart sätt.

Dessutom är det inte alls så att majoriteten av tonfisk fiskas av thailändska fiskeflottor. Det är vad jag kan förstå helt fel. Majoriteten av tonfisken fiskas av moderna fiskefartyg helt utan slavarbetskraft. Det betyder dock inte att arbetsförhållandena alltid är bra på båtarna. Men slaveri handlar det i allmänhet inte om. Att övergå från de stora fiskebåtarna till små fiskebåtar som Frid Bengtsson föreslår är däremot att inbjuda till slavarbete. För majoriteten av slavarbetet inom fisket i Thailand förekommer på mindre thailändska fiskebåtar som fiskar i Sydostasien.

Thai Union är sannolikt världens största företag när det gäller konserverad tonfisk men när det gäller själva fisket är det andra företag som är större eller lika stora, exempelvis Nissui, Maruha Nichiro, Bolton Group, FCF Fishery, Dongwon, Sajo Group och Parlevliet & van der Plas. Thai Union köper det mesta av den tonfisk de hanterar från större fiskeriföretag som fiskar i västra Stilla Havet och där dominerar de japanska och koreanska bolagen plus FCF.

Frida Bengtsson borde läsa på lite bättre. Eller är det Magnus Eckeskog som måste läsa på lite bättre? På danska sajten är det han som står som författare till samma inlägg  (fats på danska då). Fast har han skrivit det så handlar nog mer om medvetet vilseledande och medveten lögn. För han känner till alla de fakta jag känner till. Den norska versionen har ingen författare alls. Det verkar som om Greenpeace har det lite svårt med sanningen också i det lilla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!