Karstensens Skibsværft fyller 100 år

På lördag den 9 september firar Karstensens Skibsværft 100 år genom att bjuda in till öppet varv mellan klockan 11:00 och 14:30.

Karstensens 100 år

I april 1917 övertogs en tidigare varvsrörelse av Marinus Karstensen och Søren Henriksen. Varvet byggde vid denna tid traditionella fiskebåtar av trä och hade lokalt i Skagen en konkurrent vid namn Brdr. Nippers Værft.

1942 omkom Svend Karstensen, son till Marinus Karstensen, som var delaktig i varvets skötsel när fiskebåten Nordcap sprängdes av en mina. Brodern Niels Degn Karstensen blev då engagerad i varvsverksamheten. Han köpte på 1950-talet Søren Henriksens andel i varvet och när fadern dog år 1959 blev han ensam ägare varvid varvet bytte namn till Karstensens Skibsværft.

1972 köptes Brdr. Nippers Værft (startat 1906) av Karstensens och de två varven slogs ihop. På det sättet fick Karstensens tillgång till möjligheter att bygga fartyg inomhus.

Efter utbildning till skeppsingenjör och praktik i Nederländerna. Efter att ha tagit examen 1974 blev Knut Karstensen, son till Niels Degn Karstensen, verksam i företaget. En omfattande reparations- och ombyggnadsverksamhet var under 1990-talet den dominerande verksamheten i företaget men år 1997 kom ett genombrott på nybyggnadssidan och företaget är idag det ledande varvet i Norden när det konstruktion och byggnation av pelagiska fiskebåtar.

För närvarande har varvet 16 båtar, varav 15 fiskebåtar, i order och tre fiskebåtar ska färdigställas i år, det är S 364 Rockall, N 905 Voyager och SO 734 Aine. Hela 6 av de beställda båtarna är till svenskägda företag, förutom S 364 Rockall är det också S 144 Themis, GG 229 Clipperton, NC 330 Kristin, GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland. I övrigt är det tre båtar till Irland inklusive Aine, en till Nordirland (Voyager), 1 till Skottland, 1 till dansk ägare och tre till Norge. Skroven till båtarna byggs i allmänhet i Polen.

Rockall anländer till Skagen

S 364 Rockall anländer till Skagen. Bild: Jimmy Romanowski

Totalt har Karstensens (inkl. Brdr. Nipper) byggt 500 fiskebåtar sen varvets start.

Lagom till jubileet har Karstensens också gjort en ny hemsida. Den är dock ännu inte fullt funktionsduglig och har en hel del länkar som inte fungerar. Men det kanske hinner ordna sig innan lördag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Karstensens Skibsværft fyller 100 år”

Kommentarer är stängda.