Hästräketrålarna – E 41 Sofia Kaul

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

E 41 Sofia Kaul är en bomtrålare för hästräkefiske på 79 bruttoton med hemmahamn i Esbjerg. Ägare är Kaul ApS som ägs av Kaul Holding ApS vars ägare i sin tur är Martin Kaul Hansen. Kaul Holding ApS äger dessutom 50% i Esbjerg Krabbefiskeri ApS och 50% i HK Esbjerg ApS. Övriga delägare i Esbjerg Krabbefiskeri ApS är Lars Rolund Sørensen och Shannon Holding A/S som ägs av Anthony Divers. Shannon Holding A/S äger också Scotia E 567 A/S.

Kaul ApS som har tre anställda gjorde en förlust på cirka 1 miljon DKK år 2019. Bokförda tillgångar nästan 8 miljoner DKK, varav 2,4 miljoner i fiskerättigheter och 5,2 i fiskebåten.. Förutom licensen (tillståndet) att fiska hästräka har företaget mycket små FKA-fiskerättigheter.

E 41 Sofia Kaul. Bild: Matthias Kock.

Utöver styrelseuppdragen i de egna företagen är Martin Kaul Hansen också styrelseledamot i HK Esbjerg ApS.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!