Fiskgrossisterna – Eko Fågel Fisk

Fiskgrossister är företag som köper upp fisk för vidareförsäljning till butiker och restauranger eller så exporterar de fisken till uppköpare i andra länder. Grossister kan köpa fisk, skaldjur och fiskprodukter direkt från yrkesfiskare, via fiskauktion och från beredningsindustrier. Eller till och med från nån annan grossist. De kan även importera direkt från nåt annat land. Olika grossister kan ha olika inriktning på verksamheten.

De grossister som exporterar eller importerar är ofta dotterbolag till utländska företag. En del kan vara svenska företag som har dotterbolag i andra länder. Andra grossister är helt inriktade på försäljning till storkök, andra fokuserar på finrestauranger medan andra säljer till stora affärskedjor och så finns det såna som bara säljer till mindre fiskbutiker.

En del grossister kan vara inriktade på skaldjur, andra på sötvattensarter och åter andra kan vara fullsortimentsgrossister. Några grossistföretag bedriver ibland egen förädlingsverksamhet av olika slag och en del bedriver också detaljhandel.

Eko Fågel Fisk

EKO Fågel Fisk och Mittemellan AB är en fiskgrossist i Stockholm som enligt deras hemsida ägs av personalen. Men enligt sajter som merinfo.se och allabolag.se är företaget ett dotterbolag till Menigo Foodservice AB (tidigare ICA Meny). På Menigos hemsida är företaget inte nämnt men på sajten proff.se uppges att 80% av EKO Fågel fisk och mittemellan AB ägs av Menigo. På merinfo.se framgår att det troligen är Per Lindquist Omberg som äger resterande 20% eller mer.

Menigo Foodservice AB ägs i sin tur av Brakes Bros Ltd som i sin tur ägs av US-amerikanska grossistföretaget Sysco som har 70 000 anställda.

Styrelsen i EKO Fågel fisk och mittemellan AB består av Per Lindquist Omberg (VD), Jonas Köhler (ordf), Heli Kristiina Lundin, Tim Ørting Jørgensen och Ajay Karna. Företaget har fokus på miljövänliga och hållbarhetscertifierade produkter som har MSC-märkning. ASC-märkning, KRAV-märkning och liknande.

Per Lindquist Omberg är också styrelseledamot i Smögens Fiskauktion och Stockholms Fiskauktion, Resursfisk AB där han också är VD samt ett antal andra företag utan koppling till Fiskbranschen som exempelvis AB Nyckelbryggerier.

Även Jonas Köhler har många styrelseuppdrag förutom uppdraget i Eko Fågel fisk. Han är bland annat styrelseledamot och VD i Menigo Foodservice AB (tidigare ICA Meny), VD och styrelseordförande i Servicestyckarna i Johanneshov AB, styrelseordförande i Fruktservice i Helsingborg AB och Restaurangakademien AB. De tre senare bolagen är dotterbolag till Menigo. Dessutom är han styrelseledamot i Smögens Fiskauktion AB och Stockholms Fiskauktion AB.

Tim Ørting Jørgensen är för in del också styrelseledamot i Fruktservice i Helsingborg AB där också Ajay Karna är styrelseledamot.

Det senast redovisade bokföringsåret som slutade 2020-06-30 var omsättningen i EKO Fågel fisk och mittemellan AB 102,6 miljoner SEK men en vinst på 2,5 miljoner. De bokförda tillgångarna var 35 miljoner SEK:

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!