Henning Kjeldsen har sålt fiskerättigheter

Henning Kjeldsen som äger Gitte Henning-koncernen har enligt uppgifter på facebook, på Fiskerforum och i andra medier sålt både den båt företaget har under konstruktion på ett spanskt varv såväl som en stor del av sina pelagiska fiskerättigheter. Fiskerättigheterna har enligt uppgift sålts till sex olika företag. Som anledning till försäljningen uppger han att han upplever sig förföljd av myndigheterna. Vart den Gitte Henning som byggs i Spanien sålts är ännu okänt. Det är också okänt vilka företag som övertagit fiskerättigheterna.

Han är dock enligt sina egna uppgifter fortsatt ägare av två fiskebåtar och andel i en tredje. Sannolikt menar han S 149 Birthe och S 249 Trygg som ägs av Gitte Henning Konsum A/S samt L 549 Frida Amalie som han äger del av. Dessutom ytterligare en som byggs på Vestværftet i Hvide Sande.

I danska skeppslistan står han dock som ägare av fyra fiskebåtar och delägare av en. Genom Gitte Henning Konsum A/S äger han S 149 Birthe, S 249 Trygg och ND 14 Nanna och genom Gitte Henning Pelagic A/S den pelagiska båten S 349 Gitte. Enligt skeppsmäklaren Atlantic Shipping är dock S 349 Gitte såld till ny ägare på Grönland. Det har bara inte registrerats i skeppslistan ännu. Dessutom äger han enligt skeppslistan 51% av P/R Frida Amalie med L 549 Amalie.

Hans fru Birthe Kjeldsen äger fortfarande Nordstrand Fiskeri ApS som äger L 649 Martine och kvotjollen L 49 Lasse samt 50% i HG 352 Polaris ApS. HG 352 Polaris ApS äger S 549 Stefanie och HG 271 Lange Lars.

När det gäller fiskerättigheterna har ingenting ännu ändrats i danska Fiskeristyrelsens register. Men det handlar sannolikt bara om att ägarförändringarna inte registrerats än.

Stora böter

Nyligen dömdes Henning Kjeldsen och Gitte Henning-koncernen till mycket stora böter på grund av överträdelser av kvotreglerna i det danska fisket. Flertalet av de som dömdes med honom har kvar de företag som de hade och som agerade som bulvaner för Henning Kjeldsen. Även hans fru dömdes för att ha agerat bulvan.

Kim Folmer Pedersen äger Fiskeriselskabet KFP ApS som äger August A/S, en minoritetsandel i HG 352 Polaris ApS och en minoritetsandel i Gitte Henning Pelagic A/S. August A/S äger L 349 Birgitte. Johnni Kaalund Munksgaard äger 49% av P/R Frida Amalie med L 549 Amalie. Dessutom äger han Karin Nielsen ApS som äger HM 127 Karen Nielsen. Kim Fredsøe äger Kim Fredsøe ApS med båten S 43 Nordstrand och kvotjollen SØ 77 Ida samt en minoritetsandel i Gitte Henning Pelagic A/S. Slutligen har vi Lindy Lynge med Lynge Fiskeri ApS som har båten HM 227 Myggenes och kvotjollarna HG 61 Nissum och L 51 Nordstrand.

Ägarmässigt har väldigt lite förändrat sen domen föll i den stora kvotsaken men det kan ju även hr vara så att förändringar ännu inte registrerats.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!