Fiskgrossisterna – Seabreeze

Fiskgrossister är företag som köper upp fisk för vidareförsäljning till butiker och restauranger eller så exporterar de fisken till uppköpare i andra länder. Grossister kan köpa fisk, skaldjur och fiskprodukter direkt från yrkesfiskare, via fiskauktion och från beredningsindustrier. Eller till och med från nån annan grossist. De kan även importera direkt från nåt annat land. Olika grossister kan ha olika inriktning på verksamheten.

De grossister som exporterar eller importerar är ofta dotterbolag till utländska företag. En del kan vara svenska företag som har dotterbolag i andra länder. Andra grossister är helt inriktade på försäljning till storkök, andra fokuserar på finrestauranger medan andra säljer till stora affärskedjor och så finns det såna som bara säljer till mindre fiskbutiker.

En del grossister kan vara inriktade på skaldjur, andra på sötvattensarter och åter andra kan vara fullsortimentsgrossister. Några grossistföretag bedriver ibland egen förädlingsverksamhet av olika slag och en del bedriver också detaljhandel.

Seabreeze Seafood

Seabreeze Seafood AB i Ljungby ägs av danska Nordic Seafood A/S som också är verksamt i Sverige. Ägare av Nordic Seafood A/S är ett världens största fiskeri- och fiskhandelsföretag, Nippon Suisan Kaisha Ltd som är mer känt som Nissui. Seabreeze är en stor importör av frysta skaldjur, musslor och fisk. De lagrar sina produkter i Nordic Seafoods lager i Hirtshals.

Styrelsen i Seabreeze Seafood AB består av Leif Alm (VD), Lars Hermes Olsen och Carl Mouritz Højrup med Roland Peter Michael Lundin som suppleant. Leif Alm är också VD, styrelseledamot i och ägare av fiskhandelsföretaget Blue Fish AB som inte säljer nåt. Hans fru Lena Alm är styrelsesuppleant. Hon äger också ett företag som lever på hushållsnära tjänster.

År 2020 omsatte Seabreeze Seafood AB 227,7 miljoner SEK med en vinst på 5 miljoner. De bokförda tillgångarna var 61,8 miljoner SEK.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!