Skipjack – den mest fiskade tonfisken

Skipjack (Katsuwonus pelamis) är den mest fiskade tonfisken tillika den mest fiskade makrillfisken. Det officiella namnet på svenska är bonit vilket gör att den ofta förväxlas med ryggstrimmig pelamid som ofta kallas bonito efter det engelska namnet på den fisken. Skipjack är det engelsk namnet på denna tonfiske och också det vanligaste namnet på svenska om nån får för sig att skilja på olika sorters tonfiskar. Finns i tropiska, subtropiska och varmtempererade vatten i alla oceaner i hela världen.

Blir normalt cirka 80 cm lång men kan bli över 1 meter lång. Pelagisk fiske som uppehåller sig nära ytan i uthaven. De lever i stora stim som kan innehålla mer än 50 000 enskilda fiskar. De lever på fisk (främst taggmakrillar och andra besläktade arter), skaldjur, bläckfiskar och mollusker. Leker året runt i tropiska vatten men i kallare vatten är leken säsongsmässig.

Skipjack (Bonit). Bild: NOAA. Public domain

Fiske

Skipjack är världens tredje mest fångade fisk efter anchoveta och alaska pollock. Varje år landas numera nästan 3 miljoner ton och år 2018 landades 2,8 miljoner ton. Fångsten i Indiska Oceanen har de senaste åren legat mellan 400 000 och 600 000 ton, i östra Atlanten inkl Medelhavet på 200 000 – 250 000 ton, i västra och centrala Stilla havet på cirka 1,8 miljoner ton, i östra Stilla Havet mellan 250 000 och 300 000 ton och i västra Atlanten cirka 20 000 – 25 000 ton.

Fisket har ökat oavbrutet sen 1950-talet men ökningen har avstannat de sista åren. Den anses vara hållbart fiskad. De största fiskerinationerna är Japan, Indonesien, Frankrike, Spanien, Maldiverna, Seychellerna, Malaysia och Sri Lanka.

Fiskas i huvudsak med snörpvad men även med spö. Dessutom fångas de ofta som bifångst vid backefiske riktat mot andra tonfiskarter. I småskaligt fiske fångas de med garn, fällor, dörj, harpuner och landvadar.

Säljs färsk, fryst, konserverad, rökt, saltad och torkad. Skipjack är den fisk som finns i de vanliga tonfiskburkarna som säljs runt hela världen. Det är en mycket populär matfisk i hela Oceanien inklusive Hawaiiöarna.

Fångst av skipjack 1950-2015. Bild: Unsmacked Licens: CC BY-SA 4.0

Fångst av skipjack 1980-20220. Bild: FAO

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!