Ingen äter sill eller torsk från Östersjön

Världsnaturfonden (WWF) har gett sill och torsk från Östersjön rött ljus i sin senaste fiskguide. Det är en åtgärd som helt saknar betydelse. I princip ingen äter sill/strömming och torsk från Östersjön. Torsk fiskas i stort sett inte alls förutom i ytterst begränsade mängder i Skåne.

Sill/strömming äts inte då folk inte vill köpa den på grund av att de tror den innehåller stora mängder miljögifter. Det gör den inte och dessutom skulle det inte spela nån som helst roll för vuxna personer som inte för gravida. Några sjukdomar hinner helt enkelt inte utvecklas innan döden inträffar ändå. Den strömming/sill från Östersjön som äts är surströmming och sill ner i Skåne.

Det stora problemen när det gäller sillen i Östersjön är med andra ord miljögifter och motvilliga konsumenter. Det röda ljuset i WWF:s fiskguide saknar all praktisk betydelse och all relevans, Och om det får betydelse drabbas enbart det småskaliga kustnära fisket. De är de som nu får det ännu svårare att sälja sill/strömming till konsument.

Läs mer:

PS. Inlagd sill är fiskad i Nordsjön eller Nordatlanten och har inget med Östersjön att göra.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!