Invasiv fisk dominerar på vissa platser i Gävlebukten

Den invasiva fisken svartmunnad smörbult fortsätter att sprida sig. Den verkar vara en av de dominerande fiskarterna på vissa platser i Gävlebukten. Det visar prover som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort med så kallad miljö-DNA som kan användas för att analysera biologisk mångfald i olika typer av ekosystem.

– Invasiva arter kan i vissa fall konkurrera ut inhemska arter och utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden. Risken finns att etableringen av svartmunnad smörbult i svenska vatten kan få stora effekter på inhemska arter och påverka ekosystemet, säger Mikael Dahl i ett pressmeddelande. Han är forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Svartmunnad smörbult klarar av att leva i både sött och salt vatten. Foto: Peter van der Sluijs Licens: CC BY-SA 3.0.

Den svartmunnade smörbulten kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet. Den har flera av de karaktärer som utmärker en invasiv art. Svartmunnad smörbult är mycket anpassningsbar och kan föröka sig effektivt under olika miljöbetingelser. Tidigare studier har visat på omfattande förekomst av svartmunnad smörbult i Gävlebukten. Det finns också en viss oro för att den ska sprida sig vidare upp i mynnande vattendrag. Provfiske har bland annat utförts av IVL hösten 2023 och tidigare av Länsstyrelsen Gävleborg.

För att följa upp utbredningen av arten har IVL på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg nu undersökt förekomsten av svartmunnad smörbult i tre områden av Gävlebukten. Dessutom i tre vattendrag som mynnar ut i Gävle och Gävlebukten. Studien har genomförts med två olika metoder (qPCR och metabarkodning) som gemensamt kallas miljö-DNA (eDNA).

Gävlebukten

Vid Österviksudden, som ligger på södra sidan av Gävlebukten, har stora mängder svartmunnad smörbult fångats in vid tidigare provfisken. De analyser som nu har gjorts med miljö-DNA visar också att det är en av de dominerande arterna. Vid ett par tillfällen har det varit den art som var vanligast förekommande på platsen. I Dalälven och Testeboån fanns ingen förekomst av svartmunnad smörbult. Däremot upptäcktes den i nedre delar av Gavleån. På fartygsredder i Gävlebukten finns den frekvent.

– Länsstyrelsen Gävleborg har tidigare fått alarmerande stora fångster av svartmunnad smörbult vid Österviksudden. Den stora mängden är också något som våra prover med miljö-DNA bekräftar, så det kommer behövas fler innovativa lösningar för att minska och begränsa att den här fisken inte sprids ytterligare, säger Mikael Dahl.

Det finns ingen möjlighet att bli av med svartmunnad smörbult. Den är här för att stanna. Men det är em fisk som går bra att äta och vid polska kusten har den börjat fiskas i ett yrkesmässigt fiske. Det borde också vara möjligt i Sverige. Det kan ge en ny art för det kustnära och småskaliga fisket att exploatera. Kommersiellt fiske är förmodligen också ett bra sätt att begränsa artens utbredning.

Förekomsten av svartmunnad smörbult kan eventuellt också ha positiva effekter. Den kanske kan vara så att den kan tränga ut spiggen och bli en födoresurs för rovfiskar som lax, öring, gädda och gös. Något som spiggen inte är på grund av sina hårda taggar. Spiggen är idag ett problem för leken när det gäller vårlekande sill samt för arter som gös och gädda.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Invasiv fisk dominerar på vissa platser i Gävlebukten”

Kommentarer är stängda.