Supermiljöbloggen och en idiotisk artikel

Jan Lindsten har skrivit en artikel på Supermiljöbloggen som är så full med felaktigheter att jag knappt orkar gå igenom dem. Han kallar ministerrådets beslut för idiotiskt och sen öser han på med felaktigheterna. Det enda idiotiska i sammanhanget är faktiskt Lindstens egen artikel.

Nej, beslutet om kvoterna är inte ett brott mot forskningen och vetenskapen utan helt i linje med de råd som vetenskapen (ICES) lämnat. Forskarna, 100-tals personer, är helt överens om att sillfisket kan fortsätta. Den minoritet (några stycken) som inte tycker det har bevisligen haft fel i mer än 20 år.

Industrifiske?

Det är inte stora industritrålare som bedriver det riktade sillfisket i Östersjön. Och det finns inget som helt vetenskapligt stöd för att det skulle vara mer skadligt med stora trålare som fiskar med flyttrål långt ute till havs än med små trålare som fiskar närmare kusten.

Dessutom finns det inte 20 stora trålare utan snarare tio. De övriga båtarna bland de som fiskar mest är mindre östkustbaserade trålare. De sistnämnda står också för majoriteten av sillfisket och allt riktat fiske. Men då handlar det också om ytterligare ett tiotal östkustbaserade trålare.

Det är inte heller de stora trålarna som främst rapporterar fångsterna fel. Utan den felaktiga rapportering som avslöjats i svenska hamnar handlar om små fiskebåtar.

Det är heller inget slöseri med resurser att använda sillen och skarpsillen till fiskmjöl som blir till foder i laxodlingarna. Det går numera åt 1 kilo fisk eller mindre för att producera 1 kilo lax. Alltså inga förluster. Dessutom är den odlade laxen giftfri vilket sillen (strömmingen) i Bottenhavet inte är.

Och nej kvotbeslutet är inte mot lagstiftningen i EU.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!