Inte utländska fiskeflottor som överfiskar i Gambia

90% av fångsten i Senegals och Gambias fiskevatten tas av lokala småskaliga fiskare. Utländska fiskeflottor fångar cirka 10%. En stor del av det som utländska fiskeflottor fångar fiskas långt ut. Det handlar främst om taggmakrill, sardiner och sardineller. Bara sardineller tillhör de fiskar som det lokala kustnära fisket fångar. Huvuddelen av de utländska fiskeflottornas fångst består av sardiner och hästmakrill som går till fiskmjölsindustrin.

Då lokalbefolkningen i huvudsak inte fångar de arter som går till fiskmjölsindustrin har den brist på fångster många av dem upplever ingen koppling till det utländska fisket eller fisket för fiskmjölsindustrin. Viktiga arter i konsumtionsfisket är bland annat sardineller, spansk makrill och bonga. Dessutom en mängd bottenlevande arter som inte fiskas för användning till fiskmjöl.

De arter som är kända för att ha minskat sin beståndsstorlek är främst vissa arter av sardineller, bonga och en del bottenlevande fiskarter. Dvs arter som fiskas i det småskaliga lokala fisket.

Överfiske

Det är inte utländska trålare som fiskar ut Gambias vatten utan det är det lokala småskaliga fisket där det finns en enorm överetablering. Det finns helt enkelt alldeles för många fiskare. Detta är uppenbart om landningssiffror studeras. De som bara fångar 10% av fångsterna kan helt enkelt inte vara ansvariga för det överfiske som sannolikt sker. Däremot kan de lokala fiskare som ägnar sig åt illegalt fiske anklagas för överfisket. 40% av fisket i Gambia är illegalt. Det internationella fisket bryter också mot lagar och trålar på områden där det inte är tillåtet.Men fisket med för små maskor i garnen är det det lokala småskaliga fisket som står för. Och idag har situationen lett till att det finns brist på fisk för många fiskare.

Tilda Kämmlein som skrivit en artikel i Flamman och de lokala fiskarna har helt enkelt inte koll på hur fisket i sin helhet ser ut. De har heller ingen koll på hur det utländska fisket ser ut i Gambias och Senegals vatten. Artikeln är ett exempel på anekdotiskt berättande och hur fel detta kan hamna. Resten av artikeln som inte handlar om fiske är troligen mer trovärdig men det är något som jag egentligen inte kan bedöma.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!