Uselt om fiske i vänstergrupps landsbygdsprogram

Uselt om fiske i vänstergrupps landsbygdsprogram. Reformisterna är en grupp vänstersocialdemokrater. De har precis presenterat ett landsbygdspolitiskt program. I programmet finns en del om fiske. Den biten är likhet med det mesta som produceras om fiske i de flesta politiska sammanhang i Sverige hel oduglig. Den är baserad på en felaktig beskrivning av verkligheten och den bygger på en stor okunnighet om de problem som finns eller inte finns.

I korthet föreslår deras landsbygdspolitiska program följande vad det gäller akvakultur och fiske:

  1. Inför ett produktionsstöd för biomassa från akvakultur liknande det för biomassa från jordbruket.
  2. Främja samverkan mellan havsvindparker och akvakultur där havsvindparker etableras.
  3. Förenkla tillståndsprocessen för akvakultur.
  4. Uppmuntra och stötta markägare att etablera fler så kallade gäddfabriker genom att återskapa våtmarker i nära anslutning till vattendrag som rinner ut i Östersjön.
  5. Baserat på vetenskapliga rekommendationer, inför ett fiskestopp i Östersjön för de största svenska pelagiska fiskefartygen på ett eller ett par år. Ägarna kompenseras ekonomiskt under fiskestoppet.
  6. Flytta ut trålgränsen i Östersjön till 12 sjömil.
  7. Etablera flera marina reservat eller fiskefria zoner liknande Öresund i svenska vatten
  8. Tillåt tillfälligt utökad skyddsjakt på gråsäl och skarv där dessa utgör ett hot mot det kustnära fisket.
  9. Skapa fler marina biotopskyddsområden för lokaler med ålgräsängar.
  10. Återskapa ålgräsängar längs kusten på områden där de försvunnit.

Det första förslaget vet jag inte riktigt vad det innebär. Förslag två, tre, fyra, nio och tio ser jag inga problem med men de innebär i praktiken väldigt lite. Förslag 5, 6 och 7 är baserade på en falsk bild av verkligheten och skulle innebära att huvuddelen av det svenska fisket och fiskindustrin skulle försvinna. Nummer 8 är helt otillräckligt.

Utslaget och nedlagt svenskt fiske

Att flytta ut trålgränsen till 12 sjömil skulle slå ut större delen av det svenska fisket. Framförallt skulle det småkaliga kustnära fisket drabbas. För det är i huvudsak ett småskaligt trålfiske. Det småskaliga räkfisket och kräffisket i norra Bohuslän skulle helt försvinna, det småskaliga pelagiska trålfisket i Skåne och på östkusten skulle helt slås ut och det mycket lönsamma siklöjefisket i Bottenvikken skulle försvinna. I princip allt småskaligt fiske i Sverige skulle dö. Det är helt enkelt ett huvudlöst förslag baserat på okunskap.

Om vi ska gå efter vetenskapliga rekommendationer så finns det inget som helst stöd för att införa ett stopp för de största pelagiska fiskebåtarna i Östersjön. Reformisterna har helt enkelt ingen aning om vad de vetenskapliga råden faktiskt säger om fisket i Östersjön. Förslaget är helt uppåt väggarna.

Skyddade havsområden

När det gäller Öresund så är det återigen så att Reformisterna inte vet vad de pratar om. Ingenstans längs den svenska kusten har det nånsin trålats. Öresund är inte på något sätt unikt. Utan hela den svenska kusten har precis samma förhållanden. Det förekommer ingen trålning och har aldrig förekommit nån trålning. Den stora skillnaden är att det inte funnits några sälart i Öresund tidigare men nu har de också kommit dit och torskbeståndet har kollapsat. Läget i Öresund är alltså inte bättre än på nåt annat håll.

30% av allt vatten på Väskusten (Kattegatt och Skagerak) i Sverige är skyddat på olika sätt, Fiskefria zoner, trålfria zoner, naturskyddsområden, Natura 2000 och nationalparker. I Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken är de skyddade områdena mindre så de kan ökas. Men det är inte vad Refomisterna föreslår.

De viktiga problemen

Fiskets verkliga problem är övergödningen i havet, gifter i havet, att vindkraftsparker byggs på viktiga fiskeområden eller lekområden för fisk, sälproblematiken, skarvproblemet. Vidare den begränsade mottagnings- och beredningskapaciteten och den bristande efterfrågan från konsument vad det gäller många fiskarter.

Säl och skarv

För att råda bot på problemet med säl och skarv räcker det inte med skyddsjakt. Licensjakt måste införas där en viss mängd av sälen skjuts varje år. Det borde helt enkelt fungera precis som älg-, rådjurs- och vildsvinsjakt på land. Det kräver dock också att EU tar bort förbudet mot att sälja produkter gjorda av säl såsom päls. skinn, tran, kött med mera. Om inte det görs vill inte tillräckligt många jaga säl.

Bristande efterfrågan

Den bristande efterfrågan från konsument vad det gäller sill/strömming, skarpsill och sik liksom brax, id och andra karpfiskar beror ibland på att folk tror att fisken är giftig (sill/strömming och sik). I fallet med sik får den inte heller säljas på grund av den inte omfattas av ett undantag i EU:s lagstiftning. I andra fall beror det på att det inte finns nån vana att äta de aktuella fiskarterna i Sverige (gäller exempelvis skarpsill och alla karpfiskar).

Kapacitetsbristen vad det gäller landningar och miottagning beror till stor del på politikens totala ointresse för fisket och fiskindustrin. Dvs nonchalansen från politikernas sida vad det gäller den svenska livsmedelsförsörjningen.

Vindkraft

Att vindkraftsparker till havs placeras på områden som är livsviktiga för fisket beror också opå politisk nonchalans. Dessutom på ett bisarrt motstånd från politikens sida på smarta och praktiska metoder för att bestämma hur mark och vatten ska användas till förmån för en fundamentalistisk tro på marknadslösningar.

Marknadslösningar är bra ibland som exempelvis när det gäller fördelningen av fisken som resurs i form av överförbara fiskerättigheter. I andra fall som när det gäller användingen av havsområden är det direkt olämpligt för det skapar en massa onödiga motsättningar.

Klimatet

Sutligen är klimatförändringarna ett stort problem. Ett varmare hav gör att livbestingelserna ändras så mycket att vissa fiskarter inte längre kan leva där de alltiod funnits medan andra arter breder ut sig. Ett varmare hav innebär också mindre storlek på individerna i ett fiskbestånd och ett syrefattigare och surare hav. Vissa arter slås ut, nya arter kommer in, andra arter får mindre individstorlek. Osv.

Läs mer:

Inlägget är tidigare publicerat på Svensson-bloggen.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.