Politiker i norra Bohuslän ute och cyklar om räkfisket

Politiker från fyra kommuner i norra Bohuslän har skrivit till regeringen om att de inte vill ha några förändringar vad det gäller räkfisket. Det innebär att de i praktiken försvarar olagliga metoder i samband med räkfisket. Det finns en överkapacitet på minst 40% i det svenska räkfisket. De lånemöjligheter som precis införts ger en möjlighet att minska överkapaciteten något lite men löser inte problemen med olaglig uppgradering och för många båtar.

Antalet båtar med räkfisketillstånd måste minska. Det finns bara ett sätt att åstadkomma detta som fungerar, individuella överförbara fiskerättigheter (TFC). I det pelagiska fisket (sillfisket) försvann mer än hälften av de stora fiskebåtarna och hela den överkapacitet som fanns när överförbara fiskerättigheter infördes. I räkfisket kommer samma sak att hända.

Samtidigt ska vi ha klart för oss att det inte innebar någon som helst minskning av antalet små kustnära fiskebåtar i det pelagiska fisket. De var cirka 300 innan de individuella överförbara fiskerättigheterna (TFC) infördes och de var 300 efter. De ingår nämligen inte i systemet med överförbara fiskerättigheter utan fiskar på en särskilt avsatt kustfiskekvot. På samma sätt går det att göra i räkfisket. De 24 båtar som kan anses bedriva småskaligt kustnära fiske kan undantas från systemet med överförbara fiskerättigheter och fiska på en särskilt avsatt kustkvot.

Politikerna  och tjänstemännen i norra Bohuslän ljuger alltså (alternativt fantiserar om de saknar kunskap) när de säger att införandet av TFC i det pelagiska fisket innebar en minskning av det kustnära fisket. De har noll kunskap om verkliga fakta uppenbarligen. På samma sätt har de fel när de säger att det kustnära fisket drabbas av TFC i räkfisket. Fiskarna i norra Bohuslän hittar på eller ljuger också. De saknar antingen kunskap om vad som hände i det pelagiska fisket eller så vet de men ljuger ändå.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!