Cirkus Nordhavsräka – alla gör bort sig utom de danska räkfiskarna

Räkan har blivit rödlistad av ArtDatabanken. Men enligt ett pressmeddelande från dem är Nordhavsräkans existens inte hotad. Då undrar ju en varför den blit rödlistad. Det känns inte riktigt trovärdigt. Det känns som om artdatabanken är ute och cyklar. Sveriges främste räkforskare finns också på SLU, Mats Ulmestrand. Han anser att det inte är några problem att fiska räka. Bevarandestatusen är god tycks vara hans uppfattning. Förvirring råder.

En svenska räkfiskare från norra Bohuslän säger att det finns hur mycket räkor som helst. Något som alla siffror visar att det inte gör utan bestånden har minskat kraftigt under de senaste 10 åren. Fast forskningen (ICES, Internationella Havsforskningsrådet) hävdar att minskningen vänt de senaste åren. Räkfiskarna i norr menar också att det inte pågår några olagliga utkast (high-grading, uppgradering) i svenskt räkfiske samtidigt som de menar att större maskor innebär att uppgraderingen kan upphöra. I stort sett alla andra menar att uppgradering förekommer och siffrorna talar sitt tydliga språk. Trots att räkfiskare fångar 70% råräka och 30% kokräka landar svenska räkfiskare 70% kokräka (ger mycket mer betalt) och 30% råräka. Räkfiskarna i norr verkar ärligt sagt inte speciellt trovärdiga.

Räkfiskarna i söder medger i privata samtal att uppgradering förekommer men officiellt förnekar de detta. De vill införa överförbara fiskerättigheter i räkfisket så att antalet båtar som fiskar räka kan minska och därmed lösa problemet med uppgradering och dålig lönsamhet som de officiellt inte erkänner finns. Räkfiskarna i söder känns inte helt ärliga om vi säger så. Men de tror i alla fall inte att större maskor i trålen kan lösa problemen med uppgraderingen som ju dock inte finns officiellt.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV anser att uppgradering finns och har presenterat utredningar som visar att det enda sättet att förbättra lönsamheten och minska förekomsten av uppgradering i räkfisket är att minska antalet båtar. Det finns bara ett sätt att göra det som är känt för att fungera. Överförbara fiskerättigheter. Men myndigheten rullar tummarna och låtsas som ingenting. Det har de gjort flera år. Fiskare som landat räka utan tillstånd finns också. Det är olagligt, men HaV polisanmäler det inte. Och den ende fiskare som anmälts för olaglig dumpning tycks aldrig bli åtalad. Total handlingsförlamning verkar råda på myndigheten nere på Holmen. De anser dock inte att räkan är utrotningshotad.

Göteborgs Fiskauktion vill ha MSC-märkning för räkorna och hävdar att testerna med större maskor varit en framgång. Det är enligt alla protokoll och forskningsresultat jag läst inte sant. Göteborgs Fiskauktion snackar helt enkelt skit. Men antagligen får de MSC-märkning ändå då MSC-märkning i mångt och mycket handlar om hur mycket pengar någon kan hosta upp för att få märkningen.

Norska räkfiskare kastar officiellt inte ut nånting, men eftersom det inte finns nån kontroll så vet ingen hur verkligheten egentligen ser ut. Förutom fiskarna själva och i privata samtal medger de att de kastar ut minst lika mycket som svenskarna. Fast eftersom utkast är förbjudet i Norge är det ingen som officiellt medger att det förekommer. Klart oseriös inställning och hållning i det norska räkfisket alltså.

Det danska räkfisket och räkfiskarna är i stort sett de enda som sköter sig och de enda som uppträder ärligt. De uppgraderar inte (utkast av de allra minsta räkorna, den så kallade lusen har de precis som alla andra räkfiskare). Danska räkfiskare fångar och landar 70% råräka och 30% kokräka. De danska räkfiskarna har överförbara fiskerättigheter.

Det finns danska räkfiskare som ansökt om KRAV-märkning och de uppfyller allt som krävs, men det verkar som KRAV fått stora skälvan på grund av den upphetsade debatten i räkfrågan och de vågar uppenbarligen inte KRAV-märka danskt räkfiske. Onekligen ett något märkligt agerande från KRAV.

Många miljörörelser anser att dumpning (utkast på grund av uppgradering) förekommer, men skyller bara på de stora båtarna (räkfiskarna i söder) trots att siffror visar att det inte är nån skillnad på stora och små båtar. Den enda lösning som bevisligen skulle fungera, överförbara fiskerättigheter motsätter de sig. Det är ju en marknadslösning och såna anser de per definition vara dåliga. Vänstern i Sverige inklusive socialdemokratiska politiker i norra Bohuslän har samma uppfattning. Min uppfattning är att de i de flesta fall inte har en susning om vad de pratar om. Miljörörelsen, vänstern och sossarna alltså. De sätter sitt hopp till stora maskor i trålen. Något som i tester visats inte fungera.

Borgerliga miljörörelser som WWF kan dock tänka sig marknadslösningar, men kommer samtidigt att godkänna räkfisket om det får MSC-märkning. För närvarande har WWF rödlistat nordhavsräka från Nordsjön och Skagerak då kontrollen av fisket är undermålig. Det känns inte som om de agerar helt seriöst då de inte gör skillnad på räkfiskare (de danska) som sköter sig och på andra räkfiskare.

Forskarna på ICES är inte överens med forskarn på ArtDatabanken som inte är överens med andra forskare på SLU. ICES anser att räkkvoterna och räkfisket kan öka i omfång, trots att Artdatabanken rödlistat nordhavsräkan i Skagerak och Nordsjön. Forskare på Havs- och vattenmyndigheten motsätter sig överförbara fiskerättigheter samtidigt so forskningen visar det är det enda som fungerar. Frågan är om det verkligen finns några forskare vi kan lita på.

Som ni ser är det en himla röra i räkfisket. I princip ingen är ärlig eller helt seriös som jag ser det. De danska räkfiskarna är de som sticker ut. Det är i alla fall klart. Cirkus Nordhavsräka fortsätter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på ”Cirkus Nordhavsräka – alla gör bort sig utom de danska räkfiskarna”

Kommentarer är stängda.