Norra skärgården – Titania Fiskeri AB

Göteborgs norra skärgård eller som det också är, Öckerö kommun, är det område eller den kommun i Sverige där fisket har förhållandevis störst betydelse. Det är tillsammans med havsorienterad verkstadsindustri (varv och tillverkning av fartygsutrustning) Öckerö kommuns största näringar även om många fler pendlar till Göteborg och arbetar där.

I Öckerö kommun finns den enda plats, ort, ö, i Sverige som är beroende av fisket för invånarnas försörjning. Det är ön Rörö som härbärgerar Sveriges två största fiskeriföretag, Astrid-koncernen och Rylo-koncernen (Themis) plus två stora fiskeriföretag till, Svanen Fiskeri AB och Rossö Fiskeri AB.

Även på Fotö är fisket den viktigaste näringen med de pelagiska fiskeriföretagen Stella Nova Fiskeri och Västfjord Fiskeri AB samt räkfiskeföretagen Fiskeri AB Ingun och Titania Fiskeri AB. På Hönö finns Jonas Klinganders stora fiskeriföretag liksom Västerland AB och Westerö-koncernen, på Öckerö finns Nicklason Fiskeri AB, DE Fiske AB och Fiskeri AB Signora. Även Björkö har några större fiskeriföretag som Hagberg Fiske AB, Glittfors Fiskeri AB och Wijkland Fiske AB.

Titania Fiskeri AB ägs av Conny Ivarsson (en släkting till bröderna Ivarsson med Fiskeri AB Ingun) och Jörgen Andersson. Företaget äger två räktrålare, GG 105 Titania på 68 bruttoton och SD 191 Silverön på 29 bruttoton. De båda är också de enda ordinarie styrelseledamöterna i företaget med sina fruar/sambos som suppleanter.

Conny Ivarsson äger även den mindre burfiskebåten GG 378 Sidon. Tidigare ska den båten ha ägts av Afro Swed Fish AB som ägs av två andra personer med namnet Ivarsson, Egon Tomas Ivarsson i Väröbacka och Emanuel Ivarsson i Linnarhult, Angered, Göteborg.

Titania Fiskeri AB har fiskemöjligheter för framförallt räka och fiskar huvudsakligen räka. År 2018-2019 (17 månader) omsatte företaget 5 miljoner SEK med en vinst på 400 000. De bokförda tillgångarna var nästan 5 miljoner SEK varav cirka 4 miljoner i fiskebåtar.

GG 105 Titania. Bild: Curator

Förutom i det egna bolaget är Conny Ivarsson också styrelseledamot i Fotö Hamnförening ek.för. Jörgen Andersson har inga andra uppdrag än i det egna bolaget.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Norra skärgården – Titania Fiskeri AB”

Kommentarer är stängda.