Landbaserade fiskodlingar – Clarias och andra malar

Förutom tilapia odlas även afrikansk ålmal (Clarias gariepinus) i svenska landbaserade fiskodlingar (RAS-odlingar) så länge vi pratar om mer exotiska fiskar. Regnbåge och gös är dock det vanligaste inom svensk landbaserad fiskodling och akvaponi (grönsaker och fisk produceras ihop). I allmänhet används det latinska namnet (Clarias) av svenska producenter och fiskhandlare.

Afrikansk ålmal. Bild: Illustrations of the Zoology of South Africa. Public domain.

Förutom Afrikansk ålmal odlas även andra malar såsom prickig dvärgmal (Ictalurus punctatus), hajmal (Pangasius hypophthalmus) och vundu (Heterobranchus longifillis). Dessutom odlas en hybrid mellan vundu och afrikansk ålmal som kallas heteroclarias liksom andra Clarias-arter som de asiatiska Clarias batrichus och Clarias macrocephalus.

Pangasius

Hajmalarna som härstammar från Sydostasien odlas i stor utsträckning i samma område. Förutom Pangasius hypophthalmus odlas även Pangasius pangasius och Pangasius bocourti. De säljs under namnet Pangasius i västvärlden men kallas ofta basa i Sydostasien. Andra namn som används är swai och panga.

Prickig dvärgmal är en fisk som finns naturligt i östra Kanada, östra USA och östra Mexico. Den odlas i stor utsträckning i USA.

Clarias

Clarias (afrikansk ålmal) odlas i stor utsträckning i Nigeria men även i Holland, Ungern, Kenya, Brasilien, Sydafrika och Kamerun. 2014 produceras 237 000 ton i hela världen. Den är naturligt förekommande i Afrika och Mellanöstern. I det vilda kan de bli mer än 1,5 meter lång med en vikt på 60 kg.

I Sverige odlas clarias enbart i RAS-anläggningar inomhus då den kräver rejält varmt vatten. Den klarar sig på vegetabiliskt foder och passar i akvaponi-odlingar. Egentligen är det en allätare som vild äter en viss mängd animalisk föda. Det är en snabbväxande fisk.

Odlare i Sverige är bl.a. Gårdsfisk (Scandinavian Aquasystems AB) och Stadsjord (om de fortfarande odlar). Det planeras också en odling på Ängholmen vid Rönnäng.

Gårdsfisk använder sig av kontraktsodlare. Scandinavian Aquasystems AB ägs i huvudsak av Mikael Olenmark Dessalles och Johan Ljungquist med 65% aktierna. Resten av aktierna ägs av Almi (12,8 %), LRF (6,9 %), LMK Industri (6,9 %) och Niclas Palmstierna (5 %). Det bolag som heter Gårdsfisk AB och har Mikael Olenmark Dessalles och Johan Ljungquist som ägare har ingen verksamhet.

PFG Hamn AB som ägs av Lövön AB (fam. Arvidsson) och Båt GG 330 Carmona AB (fam. Gustafsson) är det företaget som äger lokalerna på Ängholmen där det planeras en eventuell odling av clarias.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!