Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – KB Zelandi

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

KB Zelandi

KB Zelandi är ett så kallat kommanditbolag. Ett kommanditbolag ’är en särskuld sorts handelsbolag. Det ska alltid ha två eller flera bolagsmän. Minst en komplementär och en kommanditdelägare måste finnas Komplementären har ett obegränsat ansvar och svarar för företagets skulder med hela sin förmögenhet. Om du går in som ny komplementär i ett kommanditbolag svarar du för alla tidigare skulder. Kommanditdelägaren har ett begränsat ansvar (och svarar endast med sin kapitalinsats). Både komplementärer och kommanditdelägare kallas i lagtexten för bolagsmän.

I KB Zelandi är förmodligen Peter Ronelöv Olsson som bor på Orust och hans son Johan Olsson som bor på Björkö bolagsmän. Men det verkar något fel med registreringen hos Bolagsverket för Johan Olsson är upptagen som komplementär men det finns ingen angiven kommanditdelägare på sajter som allabolag och merinfo. Däremot anges Peter Ronelöv Olsson som huvudman, dvs kontrollerande ägare på merinfo. På grund av detta löper bolaget risk att bli tvångslikviderat.

Bolagets adress är dock Skolgatan 19 B i Hunnebostrand. Den adressen har företaget delat med Kustbyggen Bohuslän AB och Bryggrestaurangen i Grebbestad AB men om det är så idag är lite oklart. Ingen av dessa företags ägare verkar dock på något sätt knutna till fiske.

I likhet med enskilda firmor och handelsbolag så lämnar inte kommanditbolag någon offentlig ekonomisk redovisning. Så därför är det okänt hur mycket företaget omsätter.

LL 377 Canopus

Företaget äger kräfttrålaren LL 377 Canopus på 110 bruttoton. Tidigare ägdes även LL 469 Elin men så är inte längre fallet då båten inte längre finns i EU:s fiskebåtsregister. Båten och företaget har årliga fiskemöjligheter för kräfta och fisk. LL 377 Canopus verka ha Smögen som registrerad hemmahamn trots att ingen av de troliga ägarna eller ens bolaget är hemmahörande där.

Peter Ronelöv Olsson är styrelseordförande i Sveriges Fiskares PO, den största yrkesfiskarorganisationen i Sverige. Dessutom sitter han som styrelseledamot i Stockholms Fiskauktion AB såväl som i dessa dotterbolag Smögens Fiskauktion AB. Förmodligen är väl Zelandi på något sätt delägare i Stockholms Fiskauktion.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!