Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – Fiskerederi Fylgia

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Fiskerederi Fylgia AB

Fleming Carlsson i Kungshamn är ägare av Fiskerederi Fylgia AB som äger den lilla trålaren LL 607 Fylgia på 17 bruttoton. LL 607 Fylgia med hemmahamn i Fisketången används mest till kräftfiske men har årliga fiskemöjligheter även för räka och fisk förutom för kräfta.

Ende ordinarie styrelseledamot i Fiskerederi Fylgia AB är Fleming Carlsson och hans fru Lillie-Anne Carlsson är styrelsesuppleant. Hon är ägare av företaget Silverörnen soixante-trois AB i vilket hon är enda styrelseledamot och maken är styrelsesuppleant.

Senast bokföringsåret som var 1 år och 6 månader omsatte Fiskerederi Fylgia AB drygt 2 miljoner SEK med en vinst på nästan 300 000. De bokförda tillgångarna var 1,9 miljoner SEK.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!