Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – Hartvigssons Fisk

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Hartvigssons Fisk AB

Hartvigssons Fisk AB i Kungshamn ägs av Bengt Hartvigsson. Han är också ende ordinarie styrelseledamot med sin fru Britt-Marie Hartvigsson som styrelsesuppleant. Företaget äger trålaren LL 677 Ocean på 64 bruttoton. Båten som har Smögen som hemmahamn används främst till kräftfiske. Har årliga fiskemöjligheter för kräfta, räka och fisk. Företaget bedriver även fiskhandel och restaurang. Verksamheten drivs ihop med sonen Martin Hartvigsson.

LL 677 Ocean. Bild: Hartvigssons Fisk AB

År 2019 omsatte Hartvigssons Fisk AB drygt 2 miljoner SEK. De bokförda tillgångarna var cirka 1,6 miljoner SEK.

2017 framträdde Bengt Hartvigsson i media efter att han hade filmat delar av den svenska späckhuggarflocken.

Bengt Hartvigsson är också styrelsesuppleant i Svenska Kustfiskareföreningen Väst PO(SKV). En förening som tycks finnas kvar men väl sannolikt inte längre har någon egentlig verksamhet då deras verksamhet slagits ihop Hallands Kustfiskares PO till Havs- och Kustfiskarnas PO (HKPO). Dock tycks inte alla som verkar vara medlemmar i SKV vara medlemmar i HKPO. Exempelvis verkar inte LL 677 Ocean vara medlem i HKPO.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!