Svedäng – fiskeriforskaren som aldrig haft rätt

Henrik Svedäng är fiskeriforskaren som aldrig haft rätt. Hans åsikter har alltid visat sig var fel. År 2000 påstod han att sillen (strömmingen) i Östersjön var på väg att ta slut. Som vi vet hade han totalt fel. Det fanns inget vetenskapligt stöd för den åsikten då.

Sill. Bild: Kils Licens: CC BY-SA 3.0

Han var en av de forskare som ville att bara stora fiskar skulle fångas. Det visade sig vara en felaktig fiskeripolitik som enligt honom själv bidragit till att torsken blivit småväxt (fast nu verkar det som om det påståendet och den åsikten också är i grunden felaktig).

Nu påstår han återigen att strömmingen/sillen i Östersjön håller på att ta slut. Nu i DN. Det är av allt döma lika felaktigt idag som det var år 2000. Det finns inte heller idag något vetenskapligt stöd för den åsikten. Det är alltså ett felaktigt påstående. En falsk nyhet.

Yrkesfisket i Stockholm skärgård har minskat mindre än på andra håll i Sverige under senare år. Det beror delvis på att fisket i Stockholms skärgård i huvudsak försvann på 1960-talet enligt en rapport från Stockholms universitet som Svedäng faktiskt varit med om att ta fram.

Läs mer:

PS. Vad Rune Wikström säger i artikeln DN är intressant. Men det är inga vetenskapliga fakta. Det är anekdoter och hörsägen. Hans upplevelser av verkligheten. Det säger ingenting som sillbeståndets storlek. Bara något om hur det är med tillgången på sill där just han fiskar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!