Braxenfärs – en framgångssaga

Axfoundation och Länsstyrelsen Stockholm drog igång projektet Resursfisk i början av 2019 med målsättning att skapa hållbart producerad, god, konkurrenskraftig och lokalt producerad sjömat baserad på det svenska insjöfiskets bifångster. Resultatet efter två års arbete blev en lokalt producerad braxenfärs på fisk från bl.a. Vänern och Mälaren.

Braxen

Braxenfärs görs på en tidigare outnyttjad resurs som är en bifångst till gösfisket och tidigare släpptes tillbaka i sjön. Nu tas fisken istället upp för att användas till braxenfärs. Fisken transporteras med redan befintliga varuflöden. Braxenfärs produceras i en ny produktionsanläggning i Stockholm ägd av insjöfiskare genom bolaget Resursfisk AB.

Den lokalproducerade braxenfärsen säljs via Martin & Servera och Menigo och serveras på alltifrån förskolor till restauranger.

”Vi skulle gärna vilja se nya initiativ som tar vidare efter projekt Resursfisk. Det finns flera intressanta områden att arbeta med, så som siklöjan i Vänern och Bottenviken där bara en bråkdel av fisken används till livsmedel (löjrommen), den svartmunnade smörbulten i Östersjön och lake från våra insjöar.” – Maria Smith, Generalsekreterare, Axfoundation

Läs mer om braxen:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!