Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – Segersten Fiskeri AB

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Segersten Fiskeri AB

I Hunnebostrand finns fiskeriföretaget Segersten Fiskeri AB som ägs av Patrik Segersten på samma ort. Han är också ordinarie styrelseledamot i företaget med Andreas Åsberg som suppleant. Den sistnämnde är ägare av och ordinarie styrelseledamot i Åsberg Holding AB som har Patrik Segersten som suppleant i styrelsen.

Företaget äger den lilla trålaren LL 13 Höken på 24 bruttoton som används till kräftfiske. Båten har årliga fiskemöjligheter för kräfta och fisk.

Senaset redovisade verksamhetsår för Segersten Fiskeri AB slutade 2020-06-30. Omsättningen som företaget redovisade var 1,5 miljoner SEK med en vinst på drygt 100 000 SEK. De bokförda tillgångarna var 1,8 miljoner SEK varav 1 miljon i fiskebåtar.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!