Fisket längs Östersjökusten – Berra Mårdh

Fisket i området från Blekingegränsen och norrut till norra Uppland har i alla tider hängt ihop med enskild fiskerätt, Det betyder att det varit markägarna som haft fiskerättigheterna invid kusten. På grund av det har yrkesfisket i huvudsak varit ett komplement till jordbruksverksamhet. En bisyssla. Att bedriva yrkesfiske i uthavet var mycket ovanligt. Den typen av fiske kom i den egentliga Östersjön att helt domineras av yrkesfiskare från Göteborgsområdet, Halland, Skåne och Blekinge.

I takt med att jordbruket rationaliserades i Sverige avvecklades också yrkesfisket på den svenska östkusten. Med start på 1960-talet såldes också de flesta gårdar på skärgårdsöar och längs kusten som fritidshus eller till utflyttade storstadsbor. Med fastigheterna följde också den enskilda fiskerätten. Rika fritidshusägare från storstäderna blev innehavare av fiskerättigheterna och idag är yrkesfisket nästan utrotat från gränsen till Blekinge till norra Stockholms län. På enstaka orter och fiskelägen uppstod också ett visst uthavsfiske, exempelvis på industriorter Västervik, Oxelösund och Nynäshamn. men det var och är mycket begränsat,

Den enskilda fiskerätten innebar också att det inte fanns något fritt fritidsfiske. Detta störde många andra välbeställda storstadsbor som lyckade driva igen om fritt fritidsfiske även i fiskevatten där enskild fiskerätt gäller.

Berra Mårdh Sportfiske & Fiskeguidning AB

Berra Mårdh Sportfiske & Fiskeguidning AB är ett yrkesfiskeföretag som ägs av Bert Erik Mårdh. Verksamheten bedrivs dock under täckmantel av sportfiske och fisketurer vilket gör att det inte krävs någon licens eller tillstånd för att fiska. Företaget behöver inte ta hänsyn till kvoter och någon kontroll finns egentligen inte.

Företaget ordnar fisketurer med fiske i Östersjön, Mälaren, Vättern eller Vänern. Fisket är inriktat på gädda, gös, abborre, lax, öring eller röding (i Vättern).

Omsättningen i Berra Mårdh Sportfiske & Fiskeguidning AB var 1,1 miljoner SEK år 2020 med en vinst på cirka 250 000 kroonor. De bokförda tillgångarna var 1,9 miljoner SEK. Bert Erik Mårdh är ordinarie styrelseledamot i bolaget med frun Anneli Mårdh som suppleant.

Berra Mårdh äger också Gnesta Jakt & Fiske AB och del i Stockholms Fiske o Jakt AB som båda bedriver handelsverksamhet med fiske- och jaktartiklar och båttillbehör samt guide- och reseverksamhet. De andra delägarna i Stockholms Fiske o Jakt AB är Dennis Strandberg och Oskar Einar Lindholm.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!